Viber i di të gjitha për ju!

Në epokën e sotme dixhitale, në të cilën zërat e shqetësimeve të privatësisë dëgjohen gjithnjë e më shumë, të kuptuarit se si aplikacionet dhe shërbimet e ndryshme mbledhin të dhënat tona është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe një nga aplikacionet më të njohura që përdoret në rajonin tonë është padyshim Viber.

Ndoshta pak njerëz e dinë se çfarë di Viber për ta, domethënë çfarë të dhënash mbledh.

Puna dhe shërbimet e ofruara nga ky aplikacion përfshijnë në mënyrë të pashmangshme mbledhjen e të dhënave personale, fushëveprimi i të cilave ndryshon në varësi të llojit të shërbimeve të përdorura dhe ndërveprimit me platformën, dhe kompania pretendon se nuk lexon ose dëgjon përmbajtjen e mesazhe private ose telefonata të dërguara përmes aplikacionit.

Me regjistrimin e “Viber”, pra duke përdorur aplikacionin për herë të parë, kompania ruan të dhënat e mëposhtme:

– Numri i telefonit;
– Të dhënat personale si emri dhe data e lindjes;
– Adresën e postës elektronike;
– Interesat që i shkruani vetë;
– Identifikuesit e pajisjeve që përdorni;
– Foto ose avatar, nëse ngarkoni;
– Drejtori (opsionale, por e nevojshme për të parë se cilët nga kontaktet tuaja përdorin Viber).

Siç pritej, vendndodhja është një nga gjërat që Viber pëlqen të mbledhë, kështu që ai di për ne:

– Vendndodhja e përafërt bazuar në numrin e telefonit, adresën IP dhe adresën e shtëpisë;
– Vendndodhja e saktë e bazuar në GPS për nevojat e funksioneve të caktuara dhe marketingut;

Ka disa të dhëna që Viber i mbledh automatikisht, dmth. të dhënat e mbledhura duke përdorur cookies dhe teknologji të tjera identifikimi të pajisjes, për shembull:

– Identifikuesit e pajisjes si adresa IP dhe identifikuesit unikë të pajisjes;
– Aktiviteti në internet (koha e aksesit, faqet e vizituara, etj.)
– Aktiviteti gjatë përdorimit të aplikacionit;
– Të dhënat e ndërveprimit me komunitetet, kanalet, botet dhe llogaritë e biznesit;
– Të dhëna për sistemin operativ të pajisjes, shfletuesin, gjuhën, etj.

Viber gjithashtu mbledh të dhëna duke përdorur burime të tjera, por supozon disa gjëra:

– Informacion rreth llogarive të lidhura të rrjeteve sociale;
– Gjinia dhe interesat (supozim);
– Supozimet e bazuara në të dhënat e palëve të treta dhe ndërveprimin me përmbajtjen e reklamave;
– Emri dhe numri i telefonit bazuar në drejtorinë e pajisjeve të tjera;

Edhe nëse nuk përdorni Viber, kompania do të mësojë emrin dhe numrin tuaj të telefonit nga kontaktet e njerëzve të tjerë.

Për fat të mirë, ju mund të parandaloni që Viber t’ju identifikojë.

Kompania Rakuten Viber përditësoi së fundmi politikën e saj të Kushteve të Përdorimit, në të cilën, ndër të tjera, sqaroi se si do të çaktivizojë llogaritë e përdoruesve.

/Shqip.com

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.