UNSHM-MASH: Janë pranuar propozimet për shëndetin mendor të nxënësve dhe dhunën mes bashkëmoshatarëve

Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme (UNSHM) njofton se e ka përcjellë konferencën e djeshme për media të ministrit të Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqirit, i cili prezantoi dhjetë rekomandimet e Qeverisë për shëndetin mendor të nxënësve dhe dhunën e bashkëmoshatarëve në shkolla.

Nga UNSHM thonë se se katër masat e tyre të propozuara për përmirësimin e shëndetit mendor të nxënësve të shkollave të mesme janë pranuar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës. Ato janë përkthyer në rekomandimet e nëntë dhe të dhjetë të Qeverisë.

“Përkatësisht, çdo shkollë i tregohet që të ofrojë kushte hapësinore për bashkëpunëtorët profesional në mënyrë që të jenë të hapur për nxënësit dhe nëse është e nevojshme, nxënësit mund të caktojnë një takim kokë më kokë me psikologun e shkollës. Gjithashtu, Ministria e Arsimit, së bashku me bashkëpunëtorët ekspertë të shkollave fillore dhe të mesme, përfaqësues të Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme, profesorë universitarë, Byronë për Zhvillimin e Arsimit dhe Inspektoratin Shtetëror Arsimor do të formojnë një grup pune që do të krijojë protokollet për punën e duhur në ofrimin e mbështetjes për shëndetin psikosocial dhe mendor të nxënësve”.

“Krijimi i një protokolli për përcaktimin e modelit të ri të punës së psikologëve të shkollave, pra që ata të kenë takime kokë më kokë me nxënësit në vend që të bëjnë punë administrative, është një angazhim i Unionit të Nxënësve të Shkollave të Mesme që nga maji 2021. Prandaj, Unioni reagon pozitivisht ndaj vendimit për fillimin e një procesi për ta bërë realitet këtë vizion tonë. Gjithashtu, rekomandimi i dytë i Qeverisë parashikon krijimin e këshillave bashkiakë për parandalimin e delikuencës së fëmijëve nëpërmjet pushtetit vendor dhe Këshillit Shtetëror për Parandalimin e Delikuencës së Fëmijëve”.

“Rekomandimi thotë qartë se përfshirja e Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme në këto këshilla është e nevojshme. Vërejmë se disa nga komunat tashmë e kanë bërë këtë, të cilët kanë përfshirë edhe përfaqësues nga Unioni si anëtarë në këto organe. Për të gjitha arsyet e mësipërme, Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme mirëpret rekomandimet e Qeverisë”, thonë nga UNSHM.

Gjithashtu, prej atje shtojnë se do të vazhdojnë të përfshihen aktivisht në këto procese derisa të zbatojnë modelin e ri të punës së psikologëve të shkollës – takime kokë më kokë me nxënës./Telegrafi/

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.