​UNICEF: 67 milionë fëmijë nuk u vaksinuan gjatë pandemisë

Të paktën 67 milionë fëmijë humbën plotësisht ose pjesërisht vaksinat midis viteve 2019 dhe 2021 për shkak të bllokimeve dhe ndërprerjeve të kujdesit shëndetësor të shkaktuara nga pandemia COVID-19, tha UNICEF në një raport të mërkurën.

Prej tyre, 48 milionë nuk u vaksinuan fare, zbuloi raporti i agjencisë së OKB-së për fëmijë, i titulluar “Gjendja e fëmijëve në botë 2023: Për çdo fëmijë, vaksinimi”.

“Vaksinat shpëtojnë jetë, por shumë fëmijë në botë nuk po vaksinohen. Pandemia e COVID-19 vetëm sa shtoi numrin e tyre,” thuhet në raport, shkruan AA.

Sipas raportit, në tre vitet e fundit, më shumë se një dekadë e përfitimeve të fituara me vështirësi në imunizimin rutinë të fëmijërisë janë “gërryer”, duke shtuar se rikthimi në rrugën e duhur do të jetë sfidues.

“Në përqindje, përqindja e fëmijëve të vaksinuar ra me 5 pikë përqindjeje në 81 për qind. Me fjalë të tjera, rreth një në pesë fëmijë në mbarë botën nuk ishte plotësisht i mbrojtur kundër sëmundjeve të parandalueshme me vaksina.”

“Me shqetësim, rrëshqitja gjatë pandemisë erdhi në fund të një dekade kur, në terma të gjerë, rritja e imunizimit të fëmijërisë kishte ngecur,” thuhet në raport.

Sipas të dhënave, besimi në vaksinat e fëmijërisë ra me 44% në disa vende gjatë pandemisë.

Drejtoresha ekzekutive e UNICEF-it Catherine Russell tha se të dhënat janë një sinjal paralajmërues shqetësues.

“Ne nuk mund të lejojmë që besimi në imunizimet rutinë të bëhet një viktimë tjetër e pandemisë. Përndryshe, vala e ardhshme e vdekjeve mund të jetë e më shumë fëmijëve me fruth, difteri ose sëmundje të tjera të parandalueshme,” tha ajo./KosovaPress

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.