Tri ministre të Belgjikës mesazh grave të Gazës: “Bota krenare për ju”

Tri ministre të Belgjikës shprehën solidaritetin e tyre me gratë në Gaza dhe ndanë mesazhin se duhet të sigurohet një armëpushim dhe qasje në ndihma humanitare.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Në kabinetin e qeverisë federale në Belgjikë janë shtatë ministre. Tri prej tyre së fundmi kanë marrë iniciativa të përbashkëta për çështjen e Gazës, me rastin e marrjes së presidencës së radhës të Bashkimit Evropian (BE) nga Belgjika.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Ministrja e Bashkëpunimit për Zhvillim Caroline Gennez, ministrja e Mbrojtjes Ludivine Dedonder dhe ajo e Punëve të Jashtme Hadja Lahbib, të cilat u bashkuan për operacionin e dërgimit të ndihmave ajrore të Belgjikës në Gaza, dhanë një deklaratë për Anadolu me rastin e 8 Marsit, Ditës Ndërkombëtare të Gruas.

Gennez, e cila më parë tërhoqi vëmendjen me deklaratat e saj se donte që Gjykata Ndërkombëtare Penale (GjNP) të hapte një hetim për krimet e luftës kundër Izraelit dhe se Belgjika po konsideronte njohjen e shtetit palestinez për herë të parë, tha se shumë gra dhe fëmijë u plagosën dhe humbën jetën.

“Ajo që ndodh në Gaza çdo herë prek më të pambrojturit. Gjëja e rëndësishme është që grave të Gazës t’u jepet mesazhi ‘mbahuni në jetë’. Vazhdoni të mbroni nderin tuaj. Mbani fëmijët tuaj gjallë. Bota është krenare për ju”, tha Gennez.

Mesazhi i qasjes humanitare dhe armëpushimit

Ministrja e Mbrojtjes Ludivine Dedonder tha: “Dua t’u jap mesazhin grave dhe fëmijëve palestinezë se i mbështesim dhe se jemi me ta”.

Duke kujtuar se si Ministri e Mbrojtjes, ata bashkëpunuan me Jordaninë dhe dërguan ndihma humanitare për t’u dhënë në Gaza, Dedonder tha: “Shpresojmë të jemi në gjendje t’u dërgojmë ndihma nga toka, përmes portave kufitare dhe me kamionë”.

Ministrja e Jashtme Lahbib tha se mesazhi i saj i vetëm për sot është të sigurohet një armëpushim urgjent.

Situata e grave në Gaza

Të paktën 8.900 gra janë vrarë në sulmet e Izraelit në Rripin e Gazës që nga 7 tetori 2023.

Sipas të dhënave të OKB-së, rreth 1 milion gra dhe vajza janë zhvendosur. Më shumë se 3 mijë gra humbën burrat e tyre dhe u detyruan të merrnin përgjegjësinë për familjet e tyre.

Raportuesit e OKB-së thonë se gratë shtatzëna po përjetojnë një numër në rritje të aborteve. Atyre u duhet të lindin me prerje cezariane pa ilaçe kundër dhimbjeve dhe anestezi dhe se nënat nuk mund t’i ushqejnë me gji foshnjat e tyre për shkak të urisë dhe etjes.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.