Simboli i eksodit kosovar gjatë luftës, si duken sot nëna me foshnjën në gji

Fotografia e nënës nga Kosova, me foshnjën në duar, e shkrepur në vitin 1999 gjatë rrugëtimit të kolonave me njerëz drejt kampit të Bllacës në Luftën e Kosovës, bëri bujë në mediat më të mëdha botërore të asaj kohe. Nëna me vajzën ‘e vdekur’ në gji, u shndërruan në simbol të luftës dhe sakrificës.

Fotografia e famshme u shkrep nga një korrespondente e gazetës ‘Time’ në fshatin Ivajë të Kaçanikut, në hyrje të Maqedonisë më 3 shtator 1998. Gjatë kësaj periudhe, lufta në Kosovë kishte marrë përmasa të mëdha pas ngjarjes së Prekazit dhe luftimet në front të UÇK-së kundër ushtrisë serbe sa vinin e shtoheshin.

Një pjesë e madhe e burrave i ishin bashkuar Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, duke lënë bashkëshortet e tyre me të moshuarit dhe fëmijët. Ndër to ishte dhe Sherife Luta, në atë kohë vetëm 22 vjeçe, shtatzënë, vetëm pak javë para lindjes.

Sherife Luta nuk di ta thotë me saktësi datën, se kur u shkrep fotografia që e shndërroi atë dhe të bijën, Besën, në simbolin e eksodit të refugjatëve kosovarë të luftës që u strehuan në Maqedoni në kampin e Bllacës.

‘Nuk e mbaj mend nëse ka qenë data 3 apo 4 prill i vitit 1999. Por momentin e shkrepjes së fotografisë e kam të freskët si të ishte sot. Atë ditë kishte shumë kameramanë dhe fotografë. Madje më kërkuan që edhe të jepja intervistë, por nuk pranova pasi isha shumë e lodhur’, rrëfen Sherife Luta për Deutsche Welle.

Vite më pas, gjërat kanë ndryshuar shumë për Kosovën. Tashmë prej 11 vitesh Kosova është e pavarur nga Serbia. Ndërkohë Besa Luta, e cila gjatë eksodit të madh në kohën e luftës së Kosovës ishte vetëm një foshnje, tashmë është një 20 vjeçare, studente e Shkencave Politike dhe jeton në një Kosovë të pavarur.

Nëse lindjen dhe fëmijërinë i ka dëgjuar si histori të rrëfyera nga mamaja e saj, sot Besa rininë e saj po e kalon në Kosovën e lirë.

‘Kosova sot ka shumë probleme, por më e rëndësishme është se tashmë ajo është e pavarur dhe shpresoj që gjërat që për momentin nuk funksionojnë, të përmirësohen me kalimin e kohës’, thotë Besa Luta, e cila kur ishte foshnje, fotoja e nënës së saj Sherifes me të në krahë duke e ushqyer me gji, bëri xhiron e botës, duke u bërë simbol i kalvarit të refugjatëve gjatë luftës së Kosovës.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.