Si u bë “Po”, “Jo”-ja e VMRO-DPMNE-së për ndryshime kushtetuese…

Kryeministri dhe lideri i LSDM-së Dimitar Kovaçevski dhe VMR-DPMNE dje kanë dalë me konstatime krejtësisht të kundërta në lidhje me ndryshimet kushtetuese. Ndërsa dje në Kavadar, në tribunën e partisë, Kovaçevski tha se në takimin e tyre të fundit Hristijan Mickoski i ka pranuar amendamentet kushtetuese, VMRO-DPMNE përmes një komunikate tha se “Kovaçevski jeton në realitet paralel”, duke përsëritur se VMRO-DPMNE ka ofruar propozime, por ai ende nuk ka deklaruar. Në Facebook ka bërë të ditur edhe nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikoloski, i cili ka akuzuar se qeveria në vend që të ofrojë zgjidhje, “pa sukses merret me spina dhe insuenca”.

Kovaçevski foli në Kavadar për “një moment të ri në skenën politike në vend” dhe një retorikë të re, krejtësisht ndryshe nga ajo që kemi dëgjuar deri më tani.

“JO” është bërë “PO”, pranimi i amendamenteve kushtetuese nga lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski dhe ndryshimi i qëndrimit është në të mirë të shtetit dhe e mirëpres”, tha Kovaçevski në forum. “Rezultatet që bëjnë diferencën” në Kavadar, duke shtuar se i dhanë dorë opozitës për dialog dhe shansin për t’u bashkuar.

Ai ka theksuar se në takimin e tyre të fundit, Hristijan Mickoski ka pranuar amendamentet kushtetuese.

“Dhe ai e tha këtë publikisht në një konferencë për shtyp dhe më pas e përsëriti në një deklaratë të nesërmen. Pranimi i amendamenteve kushtetuese erdhi deri diku si tronditje për VMRO-DPMNE-në, ndoshta sepse ndodhi papritur. Unë e kuptoj këtë”, tha Kovaçevski.

Për një vit, tha ai, pamë protesta, molotov në Parlament, akuza për bullgarizim, asimilim.

“E dogjën marrëveshjen në Parlament, luajtën me vuvuzelat. Gjatë gjithë vitit kemi dëgjuar deklarata për parakolp, janë firmosur deklarata të noterizuara nga deputetët se nuk do të mbështesin ndryshimet kushtetuese, kanë veshur bluza me “JO”. Në Kuvend nuk është dëgjuar as zëri im, as zëri i deputetëve”, tha Kovaçevski.

Pas të gjitha refuzimeve të tilla njëherësh, shtoi ai, me një deklaratë në një konferencë për shtyp, e gjithë kjo është e pavlefshme.

“Papritmas nuk është problem që pjesë të popullit bullgar të hyjnë në Kushtetutë. Me një deklaratë janë të pranueshme ndryshimet kushtetuese, pranohet pjesëmarrja në Qeveri me LSDM-në dhe partitë tjera. “JO” u bë “PO”. Sepse ‘PO’ është gjithmonë më e fortë se ‘JO’”, ka shtuar ai.

Kovaçevski theksoi se ishte i bindur gjatë gjithë kohës se VMRO-DPMNE do të dëgjonte zërin e duhur dhe do t’i bashkohej kauzës së drejtë “për të siguruar një të ardhme evropiane për brezat tanë të tanishëm dhe të ardhshëm”.

“Kam shumë momente personale në këtë. Gjatë gjithë kohës më akuzuan për bullgarizim dhe asimilim dhe gjithçka ra në ujë. Por unë jam gati ta kaloj atë, për hir të vendit. Ne e dimë që opozita ka ndryshuar qëndrim edhe në raste të tjera. Këtë herë ndryshimi është për të mirën e vendit. Dhe për këtë e mirëpres”, tha Kovaçevski.

Ai theksoi se tani është momenti që të bashkohemi krah për krah të gjithë ne dhe të marrim vendimin për ndryshimet kushtetuese, për hir të së ardhmes së brezave të tanishëm dhe të ardhshëm.

“Ky vendim është për qytetarët e shtetit, ky vendim është për qytetarin e thjeshtë të shtetit, për atë qytetar që ngrihet çdo mëngjes dhe shkon në punë. Ky është një vendim për ju fermerët, për ju kultivuesit, për punëtorët që shkoni çdo mëngjes në fabrika, që fitoni bukën me ndershmëri dhe paguani taksat ndaj shtetit. Ky është një vendim për të gjitha nënat, fëmijët e të cilave kanë shkuar për të punuar në BE, por në BE jashtë vendit, ky është një vendim që fëmijët tanë të jenë këtu, që nataliteti të rritet. “Ky nuk është vendim i një grupi të vogël njerëzish, të cilët edhe me BE-në edhe pa BE-në jetojnë në baza të larta, më të larta se disa vende anëtare të BE-së”, theksoi Kovaçevski.

Në fjalimin e Kovaçevskit ka reaguar menjëherë nga VMRO-DPMNE, nga ku përmes një komunikate kanë thënë se Kovaçevski jeton në një realitet paralel dhe se “nuk do të ketë ndryshime kushtetuese nën diktimin bullgar”.

Nga VMRO-DPMNE thonë se kanë ofruar propozime, por Kovaçevski ende nuk ka deklaruar.

“Është e qartë se Kovaçevski është i hutuar se pse po i afrohet koha kur do të duhet t’i vërë në votim ndryshimet kushtetuese në Kuvend dhe do të shihet se nuk ka 2/3, që nga ai moment do të nuk mund të manipulojë”, tha VMRO-DPMNE, duke shtuar se Kovaçevski po “blen kohë”.

“VMRO-DPMNE bëri dy propozime për tejkalimin e krizës, asnjë prej të cilave nuk është pranuar nga Kovaçevski deri më tani: amendamentet kushtetuese me efekt të vonuar kur të bëhemi anëtarë të BE-së dhe një qeveri kalimtare pa BDI apo zgjedhje në vjeshtë dhe më pas opozita e cila do të mbështesë konceptin e mëposhtëm. Kërkimi i garancive nga institucionet evropiane për identitetin shekullor maqedonas, kërkimi i ndihmës financiare nga KE për ekonominë dhe qytetarët maqedonas, kërkesa nga Bullgaria që të respektojë së paku 3 aktgjykime të GJEDNJ në lidhje me të drejtat e maqedonasve në Bullgari dhe më pas votimi i amendamenteve kushtetuese”, thuhet në njoftimin e VMRO-DPMNE.

Nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikoloski, në Facebook ka shkruar se Qeveria në Kuvend nuk ka dy të tretat për ndryshimin e Kushtetutës dhe nuk do të ketë mbështetje nga VMRO-DPMNE për ndryshime kushtetuese, dhe dëshmia më e mirë për kjo ishte se mocioni nuk u hodh në votim.

“Nuk do të ketë pranim të diktateve bullgare, por mund të ketë mbrojtje të interesave kombëtare.” Dhe në vend që të bashkohen, vendosën të bëjnë një fushatë negative me gënjeshtra, kështu që VMRO DPMNE pranoi diçka, dhe është e qartë që një vit që ne nuk pranojmë asnjë vendim të tyre të keq për Maqedoninë”, thotë Nikoloski.

Sipas tij, VMRO-DPMNE ka ofruar “qasje shtetërore”, ndërsa qeveria “primitivizëm dhe tradhti”.

zhurnal.mk

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.