Shkencëtarja paralajmëron që “iftari mos të mbarohet para 45 minutave”

Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu nga Departamenti i Gastroenterologjisë pranë Universitetit Medipol Mega në Turqi, duke theksuar se iftari nuk duhet konsumuar shpejtë, tha se sinjali i ngopjes i transmetohet trurit mesatarisht për 20 minuta, ndërkaq për një iftar të shëndetshëm ushqimi nuk duhet të mbarohet para 45 minutave.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Sipas një njoftimi nga universiteti, Canbaloglu thekson se mes imsakut dhe iftarit ka një periudhë prej 14-15 orësh uri, ndërsa tërhoqi vëmendjen për rëndësinë e një syfyri të mjaftueshëm dhe të ekuilibruar për një ditë produktive.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Sipas saj, nuk duhet të konsumohet një vakt i ngarkuar në iftar, ndërkaq vakti i syfyrit nuk duhet të jetë i rëndë pasi “shpejtësia e metabolizmit në mbrëmje bie dhe rritet rreziku i shtimit të peshës”.

Për të përforcuar sistemin imunitar, Canbaloglu thotë se duhet konsumuar 2 deri 2,5 litra ujë, ushqime që përmbajnë vitamin C, vitamin D, omega 3, probiotikë, si dhe erëza të tilla si xhenxhefil e shafran i Indisë.

Canbaloglu thekson se konsumimi i shpejtë i iftarit mund të shkaktojë sëmundje si presion të gjakut, rritje të sheqerit dhe çrregullime të stomakut.

“Iftari nuk duhet ngrënë shpejtë. Sinjali i ngopjes i transmetohet trurit mesatarisht për 20 minuta. Për një iftar të shëndetshëm ushqimin mos e mbaroni para 45 minutave. Shmangni ushqime të rënda në syfyr, sepse shpejtësia e metabolizmit në mbrëmje bie dhe rritet rreziku i shtimit të peshës”, shtoi ajo./AA

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.