Rusia merr presidencën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së të shtunën, SHBA kërkon përjashtimin e saj

Rusia “nuk duhet të jetë” një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, tha ambasadorja e SHBA-së në OKB Linda Thomas-Greenfield.

Të shtunën, më 1 prill, Rusia do të marrë presidencën nga Mozambiku.

“Rusia është një anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit. Nuk duhet të jetë për shkak të asaj që po bën në Ukrainë. Megjithatë, Karta e OKB-së nuk lejon ndryshimin e statusit të saj si një anëtar i përhershëm,” tha Thomas-Greenfield.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së është organi ndërkombëtar përgjegjës për ruajtjen e paqes. Ajo ka dhjetë anëtarë me rotacion dhe pesë anëtarë të përhershëm – Rusia, Britania e Madhe, Franca, SHBA dhe Kina, të cilat kanë të drejtën e vetos.

Thomas-Greenfield tha për AP se ajo priste që Rusia të sillej “profesionalisht”, megjithëse ajo kishte dyshimet e saj.

“Gjithashtu, ne presim që ata të përpiqen të çojnë përpara fushatën e tyre të dezinformimit kundër Ukrainës, SHBA-së dhe të gjithë aleatëve tanë. Në çdo rast, ne do të theksojmë shqetësimet tona për veprimet e Rusisë,” tha ajo.

Thomas-Greenfield përsëriti faktin se Uashingtoni dënon Rusinë për “krime lufte dhe shkelje të të drejtave të njeriut” në Ukrainë. Ajo shtoi se SHBA “do t’ia bëjë të ditur botës se çfarë po bën Rusia dhe cilat janë pasojat e veprimeve të saj kundër Ukrainës”

Që nga shpërthimi i luftës në shkurt, ka pasur tensione mes Rusisë dhe SHBA-së. Në tetor, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së votoi me shumicë dërrmuese për të dënuar aneksimin e paligjshëm të Rusisë të katër rajoneve të Ukrainës, me 143 vende që mbështesin mocionin dhe pesë kundër.

Megjithatë, 35 abstenuan, duke reflektuar ambivalencën ndaj palëve ndërluftuese midis shumë shteteve në mbarë botën.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.