Rezultatet kryesore të hulumtimit: Nuk ka litium të mjaftueshëm për të gjitha makinat elektrike të planifikuara

Shumica e prodhuesve kanë vendosur vitin 2030 si kufi për ndërprerjen e prodhimit të automjeteve me djegie të brendshme.

Industria e litiumit, e dominuar nga Kina, duhet të investojë 116 miliardë dollarë deri në vitin 2030 për të përmbushur objektivat e vendosura nga qeveritë dhe prodhuesit e automjeteve. Një shifër e paarritshme, thonë ekspertët në një sondazh të fundit.

“Është pothuajse e pamundur dhe është një garë e caktuar me kohën,” tha Benchmark, një kompani që kreu studimin.

Ato 116 miliardë dollarë duhet të shkojnë për ndërtimin e minierave dhe rafinerive të reja, si dhe për zgjerimin e pronave ekzistuese. Duke marrë parasysh objektivat për prodhimin e automjeteve elektrike, si dhe të dhënat nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë për politikat e secilit vend, do të nevojiteshin 5.3 milionë tonë karbonat litium. Një numër dukshëm më i lartë se disponueshmëria aktuale e këtij materiali kyç.

Shumica e prodhuesve kanë vendosur vitin 2030 si kufi për ndërprerjen e prodhimit të automjeteve me djegie të brendshme. Konsulenca parashikon që 7.0 TWh (terawatt-orë) bateri do të nevojiten për të arritur këtë qëllim. Problemi është se parashikimi për prodhimin e të njëjtave arrin në vetëm 3.2 TWh bateri litium-jon.

Në fakt, është vënë në dukje se qindra miniera metalesh dhe mineralesh të rralla, jo vetëm litium, mungojnë për të plotësuar kërkesën. Tendencat më të fundit që po shohim në industrinë e automobilave po eliminojnë ndërmjetësit dhe blejnë drejtpërdrejt nga kompanitë e minierave, si dhe blejnë kompani që janë të përkushtuara për minierat e litiumit. Por lind pyetja, a do të mjaftojë?

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.