Regjisori serb: Serbët e manipuluar nga propaganda e Serbisë, nuk janë në gjendje ta kuptojnë hipokrizinë e Vuçiqit

Në të njëjtën kohë kur serbët nga Kosova po emigrojnë masivisht, në masën më të madhe, për shkak të mënyrës sesi pushteti serb po e trajton krizën atje, e cila kulmoi me një sulm terrorist më 24 shtator, organizuar nga nënkryetari i Listës Serbe Milan Radoiçiq – Aleksandar Vuçiq, presidenti i Serbisë, iu drejtua refugjatëve të arratisur nga Krajina në vitin 1995, për shkak të politikave katastrofike të regjimit të atëhershëm të Sllobodan Millosheviqit, pjesë e të cilit ishte edhe vetë Vuçiq.

Ai në manifestimin “Zbor Krajishnika” në Kovilovo tha se kolona e refugjatëve nga koha e aksionit kroat Oluja “nuk duhet të ndodhë më kurrë” me serbët.

“Ne kurrë nuk do të lejojmë spastrim brutal etnik të popullit tonë apo të drejtuar kundër popullit tonë, kudo dhe ndaj askujt. Ajo rubrikë në të cilën shumë prej jush erdhën në Serbi nuk duhet të na ndodhë më kurrë, pavarësisht se çfarë bëjnë disa kundër vendit tonë:, tha Vuçiq.

Regjisori Janko Baljak i thotë Danasit se fjalimi i Vuçiqit për Krajishniki është kulmi i hipokrizisë.

“Unë e shoh atë adresë për Krajishniki si kulmin e hipokrizisë. Ai ishte pjesë e politikës dhe partisë që çoi në eksodin nga Kroacia. Fatkeqësisht, ata njerëz të manipuluar nga propaganda nuk janë në gjendje ta kuptojnë atë. Ishte tronditëse të shihje se si u përdor fatkeqësia dhe naiviteti i tyre në një fushatë të mjerë zgjedhore nga e cila Vuçiq nuk doli kurrë” thotë i intervistuari i Danas.

Sipas Baljak, Vuçiq ka qenë pjesë e politikës së eksodit të serbëve nga Kroacia dhe tani edhe nga Kosova.

Sanda Rashkoviq Iviq, deputete e Partisë Popullore, thotë për Danas se në vitin 1995, Aleksandar Vuçiq mbajti fjalime nxitëse dhe “premtoi se këmba kroate nuk do të shkelte në Bania”.

“Të gjithë e dimë se çfarë ka ndodhur. Dhe tani ai përsëri mban fjalime nxitëse në shtëpi dhe mbron dhe kujdeset për Milan Radoiçiqin, ndërsa ai pajtohet me gjithçka në Bruksel. Ai po mundohet të paraqitet si mbrojtës i popullit serb, për të fituar mbështetjen e votuesve. Ky quhet përdorimi i njerëzve”, thotë Sanda Rashkoviq Iviq për Danas.

Sipas Bojan Pajtiqit, profesor në Fakultetin Juridik në Novi Sad, “është një fakt i dhimbshëm që ata që e udhëheqin Serbinë sot nuk mësuan asgjë kur ishin në krye të këtij vendi në vitet nëntëdhjetë”.

“Atëherë ishim nën sanksione, tani jemi të kërcënuar edhe me futjen e sanksioneve. Në atë kohë, serbët emigronin masivisht nga republikat e tjera të ish-Jugosllavisë – dhe tani po emigrojnë masivisht nga Kosova dhe po vendosen në të gjithë Serbinë”, kujton Pajtiq.

Siç shton ai, kushdo që mendoi se ata për të cilët patriotizmi ka qenë gjithmonë vetëm një biznes fitimprurës dhe serbizmi vetëm marketing, do të ndryshojnë sjellje të tilla dhe do të jenë më të përgjegjshëm sot se para dy-tre dekadave, ka gabuar.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.