Pushteti ekzekutiv në një “linjë” me Ageler, letra e ambasadores trazoi “shpirtrat” e gjyqtarëve!

Letra e ambasadores amerikane Angela Price Ageler drejtuar autoriteteve gjyqësore dhe ekzekutive përmban atë që ajo ka vënë në dukje prej disa muajsh dhe vë në dukje raste të stërzgjatjes së procedurave gjyqësore, pyetje për të cilat duhet të përgjigjen gjyqtarët dhe ata që drejtojnë punën e tyre, vlerësoi përfaqësuesit më të lartë të pushtetit ekzekutiv në vend duke folur për letrën e ambasadores së SHBA-së dërguar më 11 prill të këtij viti në të cilën ajo shpreh shqetësimin për vendimin e Gjykatës së Apelit – Shkup për kthimin në procedurë të shkallës së parë për rigjykim të disa lëndëve, siç shprehet ajo, me profil të lartë korrupsioni, shkruan Indeks.mk

Nga ana tjetër, Këshilli Gjyqësor të mërkurën shkarkoi kryetarin e tij, ndërsa Apeli i Shkupit, nga ana tjetër, tha se edhe pse ka mungesë të kuadrove, ai punon në mënyrë efikase dhe profesionale.

Kreu i shtetit Stevo Pendarovski supozon se letra e ambasadores Ageler është në sfondin e asaj që ajo ka thënë prej disa muajsh, por, siç tha ai, pasi nuk e ka pranuar personalisht, nuk mund të flasë në detaje.

“Lidhur me letrën, e cila u përmend në media dhe që Ambasada Amerikane dhe ambasadorja ua dërguan institucioneve tona, mund të komentoj vetëm në bazë të shkrimeve mediatike që kam parë. Supozoj se po flasim për një përshkrim të situatës dhe kritika të situatës në fushën e drejtësisë, në sfondin e asaj që tha ambasadori amerikan pak muaj më parë. Por, nuk mund të flas në detaje, sepse një letër e tillë nuk më është dorëzuar”, tha Pendarovski.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, nga ana tjetër, vlerësoi se letra tregon për disa raste të cilat janë vonuar dhe procedura është kthyer nga instancat e larta në ato më të ulëta disa herë.
“Këto janë pyetje për gjyqtarët që punojnë dhe për ata që menaxhojnë punën e gjyqtarëve”, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski i pyetur për letrën e ambasadorit Ageler.
Ai theksoi se duhet të veçohet se në shtet ka ndarje të pushtetit në pushtet ekzekutiv, legjislativ dhe gjyqësor dhe se letra i referohet gjyqësorit, por se qeveria është në dispozicion për avancimin e ligjeve dhe ofron kushte për funksionimin të gjykatave.

Kryeministri theksoi se përkundër angazhimeve të tilla të Qeverisë, një sërë projektligjesh janë bllokuar në Parlament nga opozita, duke përmendur si shembull Kodin e ri Penal të propozuar, Ligjin për Akademinë e Gjyqësorit dhe ligjet për rinumërimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

“Një numër i madh i tyre janë të bllokuar në Parlament dhe kjo është pyetje për opozitën, jo për mua, sepse opozita i bllokon dhe duhet të tregojë arsyet e bllokimit të pagave të gjyqtarëve, reformën në Akademinë e Drejtësisë… E gjithë kjo është e bllokuar në Parlament”, tha Kovaçevski.

Sipas kryeministrit, edhe në një vit krize, Qeveria ka bërë shumë në drejtim të avancimit të gjyqësorit, por duhet të bëhen përpjekje shtesë dhe të përfshihen më shumë Parlamenti dhe partitë politike, pasi gjyqtarët dhe anëtarët të Këshillit Gjyqësor zgjidhen në shtëpinë legjislative.

Letra e Agelerit ka “tensionuar” situatën edhe në Këshillin Gjyqësor, i cili në seancën e djeshme ka marrë vendim për shkarkimin e kryetares Vesna Dameva. Shkak i drejtpërdrejtë i shkarkimit të Damevës ishte refuzimi i saj për të vendosur një pikë të re në rendin e ditës, pas së cilës zëvendësi i saj Selim Ademi inicioi votim për shkarkimin e saj. Gjatë votimit shtatë anëtarë të Këshillit Gjyqësor votuan për shkarkimin e Damevës, pas së cilës Ademi deklaroi se Dameva është shkarkuar.

“Çdo ditë e më shumë jam e shqetësuar dhe e zhgënjyer për shkak të numrit të madh të çështjeve (të profileve të larta) që Gjykata e Apelit i ktheu në procedurë të shkallës së parë për rigjykim. Pamundësia e dukshme e gjykatave për të proceduar shpejt çështjet përmes procedurës gjyqësore dhe transferimin e tyre mbrapa midis Gjykatës së Apelit dhe Gjykatës së Shkallës së Parë, ul më tej besimin e opinionit te gjykatat’, thekson mes tjerash ambasadorja Ageler në letër.

Ministria e Drejtësisë konfirmoi se në adresë të ministrit të Drejtësisë Krenar Loga është dërguar një shkresë për punën e gjykatave të apelit, e cila do të analizohet më tej. Përveç ministrit të Drejtësisë Loga, shkresa i është dërguar edhe shefit të diplomacisë Bujar Osmani, Gjykatës Supreme, Gjykatës së Apelit – Shkup dhe disa gjykatave themelore.

Gjykata e Apelit – Shkup së fundi ka vendosur që të anulojë disa aktgjykime të shkallës së parë dhe t’i kthejë në rigjykim. Disa prej tyre iu referuan aktgjykimeve për ish-kreun e DSK-së, Sasho Mijallkov, për rastet “Titanik 2” dhe “Target-Fortesa”, si dhe për aktgjykimet e shkallës së parë për “Trezor” dhe për organizatorët e ngjarjeve të 27 prillit 2017 në Parlament. (Indeks.mk)

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.