Pse macet i duan kutitë e kartonit?

Përveçse janë interesante për to për të luajtur, ato kanë edhe një efekt kundër stresit

Kutitë më të zakonshme të kartonit i magjepsin macet për disa arsye, ja disa prej tyre.

Një strehim për macet

Meqenëse kutitë janë të vogla, të errëta dhe të rrethuara nga pothuajse të gjitha anët, ideja që macet të gjenin strehim në to kishte më shumë kuptim.

Për këtë arsye, një studim u krye mbi macet në një strehë holandeze për kafshët.

Macet që sapo kishin mbërritur në strehë u ndanë në dy grupe. Njëri grup iu pajis kuti, ndërsa tjetri jo. U zbulua një ndryshim i madh në nivelet e stresit midis këtyre dy grupeve, transmeton Telegrafi.

Macet me kuti përshtateshin më shpejt me mjedisin e ri, kishin më shumë dëshirë për të eksploruar hapësirën e re, për të ndërvepruar me njerëzit dhe shfaqnin dukshëm më pak stres në krahasim me grupin tjetër.

Megjithatë, shumë shpesh, i vetmi stres që macet tregojnë është se ato nuk mund të futeshin në një kuti biskotash, në një filxhan çaji ose në ndonjë vend tjetër krejtësisht të palogjikshëm.

I ftohti

Macet ndihen më rehat në një temperaturë prej 25°C deri në 30°C. Për shkak të kësaj, është e mundur që atyre u pëlqen të zvarriten në kuti të vogla, sepse kartoni është një izolues i mirë, dhe në të njëjtën kohë, ata duhet të përkulen dhe kështu të ngrohen.

Përndjekje dhe strehim

Disa shkencëtarë besojnë se kutia është streha e përsosur për macet kur ndjekin “prenë” (çfarëdo që të jetë në kushte shtëpiake), sepse ato kanë një pamje të mirë nga atje dhe janë të vështira për t’u dalluar. Në të njëjtën kohë, kutitë janë të rrethuara, në mënyrë që askush të mos mund t’i habisë nga mbrapa ose nga anash, ndërsa ata janë në pritë.

Gjithashtu, kartoni është një material perfekt për gërvishtje dhe gërvishtje, prandaj pasi të shërbejë si shtrat do të përfundojë shumë shpejt në copa.

Macet dhe kutitë e egra

Ndërsa njerëzit u përpoqën të dokumentonin çdo moment të kësaj tërheqjeje të pashtershme që macet ndjejnë ndaj kutive, lindi ideja për të testuar të njëjtën tërheqje tek macet e egra në rezervate dhe kopshte zoologjike. Sigurisht, testi kaloi njësoj si me macet shtëpiake. /Telegrafi/

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.