Po shtrëngohet rrethi i TikTok-ut në Maqedoninë e Veriut!

Institucionet kompetente po përgatisin një plan për parandalimin e dhunës tek të miturit – po shqyrtohet mundësia e ndalimit të disa rrjeteve sociale për të rinjtë (nxënësit) …

Forcimi i sistemit të kontrollit në institucionet arsimore, ngritja e nivelit arsimor dhe forcimi i shërbimeve profesionale që do të kujdesen për shëndetin mendor të fëmijëve, do të ndihmonte shumë në procesin e parandalimit të rasteve të përgjegjësisë penale tek të miturit. Por është gjithashtu e nevojshme që prindërit të marrin përgjegjësi serioze në kontrollin e fëmijëve, apelojnë institucionet kompetente në Maqedoninë e Veriut, të cilat ndezën alarmin për kontroll më të madh ndaj fëmijëve, pasi një 13-vjeçar në Serbi qëlloi brutalisht tetë shokë të klasës dhe rojen e shkollës. Pas shpërthimit të dhunës, presioni po rritet për të ndaluar TikTok, për të ulur kufirin e moshës për përgjegjësinë penale për të miturit, si dhe për dënime më të rrepta për armëmbajtje pa leje dhe municion, shkruan Indeks.mk

Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Dr.Jeton Shaqiri ka bërë të ditur se institucionet kompetente do të vlerësojnë rreziqet e mundshme të përdorimit të “TikTok” nga nxënësit për të konkluduar nëse përdorimi i tij duhet të kufizohet. Për sa i përket sigurisë në shkolla, do të ketë takime intensive me mësues, psikologë dhe prindër, dhe nga shtatori do të ketë manuale dhe protokolle me masa.

“Institucionet e sigurisë duhet të vlerësojnë materialet që shpërndahen në “TikTok”, duke pasur parasysh edhe disa video të nxënësve për të cilat po vepron MPB. Do të përfshihen edhe Ministria e Shoqërisë Informative dhe Administratës dhe Agjencia për Komunikime Elektronike, si dhe institucione të tjera nga sektori i IT-së për të rishikuar mënyrat e përdorimit të këtij aplikacioni. Do të shqyrtojmë së bashku nëse mund të kemi kufizime specifike nga institucionet e informatikës në mënyrën e hapjes dhe futjes së të dhënave, do t’i rishikojmë të gjitha mundësitë”, tha Shaqiri, duke shtuar se rekomandimet lidhur me këto përmbajtje janë duke u shqyrtuar edhe në vende të tjera.

Ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës Azir Aliu paraprakisht ka deklaruar se si ministri nuk kanë marrë qëndrim nëse TikTok duhet të ndalohet, por mendojnë se rregullimi i i përdorimit të platformave sociale është i nevojshëm.

“MSHIA ka një qëndrim të qartë se është kundër çdo lloj gjuhe të urrejtjes apo dhunës, pa përjashtim, dhe ne mbështesim sanksionimin e çdo burimi të gjuhës/dhunës së urrejtjes, në të gjitha platformat sociale pa përjashtim. Edhe pse aktualisht nuk mbajmë qëndrim për të ndaluar asnjë platformë sociale, por edhe si prindër, besojmë fuqishëm se platformat sociale si fenomen i qytetërimit të kohës sonë duhet të fillojnë të rregullohen”, thotë Aliu.

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, në konferencën për media, në kuadër të Konferencës së 50-të Rajonale Evropiane të Interpolit në Ohër, për propozimet për uljen e kufirit të përgjegjësisë penale për të miturit, pas masakrës në Serbi, tha se është një çështje komplekse dhe se vendimet nuk duhet të merren nga emocionet.

“Vendimet nuk duhet të udhëhiqen nga emocionet, por nga arsyeja, për të qenë në gjendje të bëjmë atë që është racionale në një moment të caktuar. Pra, mendoj se sa i përket sigurisë, ia vlen të shqyrtohen dhe të pranohen të gjitha opsionet që do të përmirësojnë sigurinë”, tha Spasovski.

Sipas tij, prindërit kanë një përgjegjësi serioze në atë pjesë, duke iu referuar kontrollit ndaj fëmijëve në lidhje me qasjen në internet, media sociale e të ngjashme.

“Megjithatë, si prindër, secili prej nesh ka një përgjegjësi serioze në këtë fushë. Le të mendojmë seriozisht nëse dhe kur është kufiri në të cilin do t’i lejojmë fëmijët të kenë telefona inteligjentë, akses në internet. Sepse ne ende shohim se një qasje e tillë nga të gjithë ne si qytetarë kontribuon thjesht për t’u dhënë fëmijëve të ashtuquajturat armë në duart e tyre me akses në ato media sociale, në internet. Koha e zhvillimit të teknologjisë i bën të mundura të gjitha ato aktivitete. Dhe ne nuk duhet të bëjmë një hap prapa tani drejt zhvillimit të shoqërisë. Megjithatë, duhet të krijojmë kushte që do të garantojnë sigurinë në atë fazë”, thotë Spasovski.

Këto ditë qeveria ka ngarkuar Ministrinë e Arsimit dhe Ministrinë e Brendshme që të përgatisin një Strategji për parandalimin dhe mbrojtjen e incidenteve të padëshiruara në shkolla. Është hapur e-mail adresa për raportim të dhunës (prijavinasilstvo@mon.gov.mk dhe pasatdhune@mon.gov.mk), e cila ka marrë dhjetëra mesazhe në ditët e fundit. Disa prej tyre i referohen dhunës së bashkëmoshatarëve, por kishte disa raportime nga ish-profesorët, me sugjerime se si të parandalohet dhe të reduktohet dhuna mes fëmijëve dhe të rinjve të moshës shkollore.

“I lus të gjitha prokurorët publikë në këtë vend që kur veprojnë të insistojnë në sanksione më të rrepta penale”, thotë kryeprokurori Ljubomir Joveski. (Indeks.mk)

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.