Përgojojnë më shumë burrat apo gratë?

Thashethemet janë një realitet i pashmangshëm si për gratë ashtu edhe për burrat.

Por a keni menduar ndonjëherë se cila gjini është më e prirur për thashetheme në punë? A është e saktë të thuhet se burrat dhe gratë përgojojnë ndryshe sidomos në punë?

Miti: Femrat janë më të prirura për thashetheme

Koncepti se gratë kanë më shumë gjasa se meshkujt të përfshihen në thashetheme në zyrë është një koncept i përhapur. Megjithatë, studimet sugjerojnë se ky nuk është gjithmonë rasti i saktë. Një studim i publikuar në The Human Capital Hub, ndërsa 4 nga 5 gra (79%) pranojnë të bisedojnë në punë, vetëm 50% e burrave pranojnë.

Burrat, nga ana tjetër, duket se janë llafazanët më të mëdhenj; ata flasin për thashetheme gati 1 orë në javë. Si burrat ashtu edhe gratë përfshihen në thashetheme në zyrë, por ata kanë motive të dallueshme.

A përgojojnë femrat më shumë se meshkujt?

Ky stereotip shpesh nënkupton se gratë janë të cekëta dhe jo të besueshme dhe përdoret për t’i denigruar dhe përçmuar ato. Hulumtimet kanë treguar se ky stereotip nuk është plotësisht i vërtetë. Në fakt, studimet kanë zbuluar se burrat dhe gratë bëjnë thashetheme me ritme të ngjashme. Të dyja gjinitë përdorin thashethemet për të ndërtuar rrjete sociale, për të zhvilluar marrëdhënie pushteti dhe për të mësuar më shumë rreth mjedisit ku jetojnë.

Gratë dhe thashethemet

Një studim nga You Gov America zbulon se ndërsa të rriturit amerikanë kanë një pikëpamje negative për thashethemet, rreth gjysma (51%) e amerikanëve thonë se kanë përhapur një pjesë të thashethemeve në një moment. Gratë (55%) kanë më shumë gjasa se meshkujt (46%) të thonë se janë përfshirë në thashetheme. Burrat dhe gratë mund të bëjnë thashetheme ndryshe për shkak të këtyre tendencave të socializimit gjinor, por është thelbësore të theksohet se këto dallime nuk janë të qenësishme apo biologjike.

Burrat bëjnë thashetheme për pushtet

Hulumtimet tregojnë se meshkujt kanë më shumë gjasa të bëjnë thashetheme për pushtet. Për të fituar dhe mbajtur ndikimin në vendin e punës, ata përdorin thashetheme. Për shembull, një punonjës mashkull mund të përhapë thashetheme për një koleg për të minuar autoritetin e tyre ose për ta bërë veten të duken më mirë para eprorëve të tij. Një hulumtim i You Gov America tregon se meshkujt (23%) kanë më shumë gjasa se femrat (15%) të pranojnë përhapjen e thashethemeve të rreme mes atyre që kanë shpërndarë ndonjëherë thashetheme.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.