Opozitari serb: Vuçiq dëshiron të futet në BE me Putinin në supe, Sheshelin në duar dhe Millosheviçin në zemër

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka shpallur një tjetër zgjedhje të jashtëzakonshme parlamentare, të cilat, sikurse ato në Beograd dhe një sërë lokale, do të mbahen më 17 dhjetor.

Duke gjykuar nga intensiteti i sulmeve ndaj partive pro-evropiane, të cilat do të shkojnë në zgjedhjet e ardhshme në dy rubrika – “Serbia kundër dhunës” dhe Glas, nga numri i paraqitjeve të Vuçiqit në mediat e kontrolluara, por edhe nga analizat e shumicës së pavarur. analistët, mbështetja e qytetarëve për presidentin e Serbisë dhe progresistin e tij serb për të huajt (SNS) ka rënë seriozisht. Megjithatë, kjo nuk do të thotë triumf për opozitën. Përkundrazi: në kushtet ekzistuese, përveç Beogradit, fitorja e SNS-së është një përfundim i paramenduar.

“Kushtet zgjedhore nuk janë as të drejta dhe as të ndershme”, thotë Pavle Gërboviq, deputet i Kuvendit të Serbisë dhe kryetar i Lëvizjes Qytetarët e Lirë, i cili do të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme si pjesë e koalicionit pro-evropian “Serbia kundër dhunës”.

Grbovic shton se nuk ishte as realiste të pritej që “duke siguruar zgjedhje të lira, qeveria e autokartit do të punojë kundër vetvetes”.

“Në sistemet normale humbja e pushtetit nënkupton vetëm humbjen e disa pozitave, gjë që nuk është rasti me regjimin e Partisë Përparimtare Serbe të Aleksandër Vuçiqit”, thotë Grbovic për Pobjeda.

Sipas tij, lufta në Ukrainë do të përfundojë herët a vonë dhe besoj se në rendin e ri botëror dhe evropian do të jetë shumë e rëndësishme se kush dhe si u sollën kur kriza ishte në kulmin e saj.

“Dhe atëherë pozita e Serbisë nuk do të jetë në një nivel të lakmueshëm. Ashtu si Mali i Zi mori vendimet kyçe në kohën e duhur, edhe Serbia duhet të vendosë. Por jo sipas administratës së kujt preferon, por cili sistem i përgjigjet më mirë nevojave të qytetarëve tanë. Unë besoj thellë se qytetarët e Serbisë meritojnë standardin e jetesës, nivelin e të drejtave dhe lirive të njeriut, si dhe sigurinë që gëzojnë qytetarët e vendeve të BE-së, jo Rusisë apo Kinës. Unë besoj se zgjidhjet e problemeve të dhunës, veçanërisht të dhunës mes të rinjve dhe zgjidhjet e problemeve të dhunës në familje, femicideve dhe pabarazisë së grave duhet të gjenden në BE, jo në vendet e BRICS”.

“Po ashtu, e di që në atë shoqëri hyni me vendime të guximshme, me institucione të organizuara dhe me demokraci, e jo me Putinin mbi supe, Sheshelin në dorë dhe Millosheviqin në zemër”.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.