OBSH thotë se COVID-19 nuk është më emergjencë globale, çfarë do të thotë kjo?

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se COVID-19 nuk është më një emergjencë globale, por koronavirusi do të vazhdojë të jetë i pranishëm. Veprimi i së premtes nga agjencia e Kombeve të Bashkuara nuk do të thotë shumë për njerëzit e zakonshëm. Klasifikimi ka për qëllim të paralajmërojë vendet se ka një ngjarje “të jashtëzakonshme” që mund të përbëjë një kërcënim për shëndetin dhe kërkon një përgjigje të koordinuar.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Zyrtarët shëndetësorë thonë se virusi nuk po largohet dhe këshillojnë njerëzit që të vaksinohen, duke përfshirë marrjen e dozave përforcuese nëse kualifikohen. OBSH-ja ka shpallur më parë emergjenca globale për shpërthimet e gripit të derrit, Zikës, Ebolës, poliomielitit dhe lisë së majmunëve. Vetëm poliomeliti dhe lija e majmunëve kanë mbetur.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Organizata Botërore e Shëndetësisë uli vlerësimin e saj për pandeminë e koronavirusit të premten, duke thënë se ajo nuk kualifikohet më si një emergjencë globale. Veprimi anulon një deklaratë që u bë për herë të parë më 30 janar 2020, kur sëmundja nuk ishte emërtuar as si COVID-19 dhe kur nuk kishte shpërthime të mëdha përtej Kinës.

Një vështrim i asaj se çfarë do të thotë vendimi i OBSH-së:

PSE PËRFUNDON EMERGJENCA GLOBALE SHËNDETËSORE?

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se pandemia ka qenë “në një tendencë rënieje për më shumë se një vit, me imunitetin e popullsisë në rritje nga vaksinimi dhe infeksioni.” Kjo, tha ai, ka lejuar shumicën e vendeve “të kthehen në jetën normale si përpara COVID-19”, që do të thotë se pjesa më e keqe e pandemisë ka përfunduar.

Zoti Tedros tha se gjatë vitit të kaluar, OBSH-ja dhe ekspertët e komisionit të saj të urgjencës kanë analizuar të dhënat e COVID-19 për të vendosur se kur do të ishte koha e duhur për të ulur nivelin e alarmit. Të enjten, ekspertët i rekomanduan zotit Tedros që COVID-19 të mos kualifikohet më si një emergjencë globale dhe shefi i OBSH-së tha se ai e pranoi atë këshillë.

CILAT JANË EFEKTET PRAKTIKE?

Për një person të zakonshëm, asgjë. Klasifikimi i një kërcënimi shëndetësor si një emergjencë globale ka për qëllim të paralajmërojë autoritetet se ka një ngjarje “të jashtëzakonshme” që mund të përbëjë një kërcënim shëndetësor për vendet e tjera dhe kërkon një përgjigje të koordinuar për ta frenuar atë. Deklaratat e emergjencës së OBSH-së zakonisht përdoren si një paralajmërim ndërkombëtar për vendet që kanë nevojë për ndihmë. Ato gjithashtu mund të nxisin vendet që të prezantojnë masa të veçanta për të luftuar sëmundjet ose për të dhënë fonde shtesë.

Shumë vende, përfshirë Britaninë, Francën, Gjermaninë dhe SHBA-në, kanë hequr prej kohësh shumë nga kufizimet e tyre të epokës së pandemisë. Shtetet e Bashkuara po i japin fund emergjencës kombëtare shëndetësore të enjten e ardhshme.

A ËSHTË ENDE PADIMI COVID-19?

Po. Megjithëse shefi i OBSH-së Tedros tha se emergjenca e koronavirusit kishte përfunduar, ai paralajmëroi se virusi do të vazhdojë të qëndrojë këtu dhe se mijëra njerëz vazhdojnë të vdesin çdo javë. “Mbetet rreziku i shfaqjes së varianteve të reja që shkaktojnë rritje të reja të rasteve dhe vdekjeve,” tha zoti Tedros. “Çfarë do të thotë ky lajm është se është koha që vendet të kalojnë nga mënyra e emergjencës në menaxhimin e COVID-19 krahas sëmundjeve të tjera infektive”.

Në prill, kishte rreth 3 milionë raste dhe më shumë se 17,000 vdekje të raportuara, duke përfshirë rritje në Azinë Juglindore dhe Lindjen e Mesme, vuri në dukje agjencia e Kombeve të Bashkuara.

PRA KUR DO TË PËRFUNDOJË PANDEMIA COVID-19?

Është e paqartë. Shefi i emergjencave të OBSH-së Dr. Michael Ryan tha se koronavirusi është ende një kërcënim për shëndetin publik dhe se evolucioni i tij i vazhdueshëm mund të shkaktojë ende probleme në të ardhmen. “U deshën dekada që virusi pandemik i vitit 1918 të zhdukej”, tha ai, duke iu referuar gripit spanjoll që mendohet se ka vrarë të paktën 40 milionë njerëz.

“Pandemitë përfundojnë me të vërtetë vetëm kur fillon pandemia tjetër,” tha ai. Dr. Ryan tha se ndërsa COVID-19 do të vazhdojë të përhapet mes njerëzve për një kohë shumë të gjatë, kjo po ndodh në një nivel shumë më të ulët kërcënimi që nuk kërkon masat e jashtëzakonshme të marra në përpjekje për të frenuar përhapjen e virusit.

ÇFARË TJETËR ËSHTË SHPALLUR EMERGJENCË?

OBSH-ja ka shpallur më parë emergjenca globale për shpërthimet e gripit të derrit, Zikës, Ebolës, poliomielitit dhe lisë së majmunëve. Poliomeliti u shpall emergjencë globale gati nëntë vjet më parë. Statusi i tij i emergjencës ka vazhduar edhe ndërsa zyrtarët punojnë për të zhdukur sëmundjen nga një numër vendesh.

Korrikun e kaluar, shefi i OBSH-së Tedros deklaroi përhapjen shpërthyese të lisë së majmunëve në dhjetëra vende si një emergjencë globale, duke shpërndarë komisionin e emergjencës që ai kishte mbledhur për të vlerësuar situatën. Sëmundja arriti kulmin në Evropë dhe Amerikën e Veriut menjëherë pas kësaj, por teknikisht mbetet një emergjencë globale.

A NA DUHET TË MARRIM ENDE MASA PARALAJMËRUESE NDAJ COVID-19?

Po. Zyrtarët shëndetësorë thonë se virusi është ende mes nesh dhe këshillojnë njerëzit që të vaksinohen, duke përfshirë marrjen e dozave përforcuese nëse kualifikohen. Megjithëse shumë nga masat e vërejtura në kulmin e pandemisë – duke përfshirë maskat dhe distancimin social – nuk kërkohen përveçse në mjedise të caktuara, si spitalet ose shtëpitë e pleqve, zyrtarët thonë se njerëzit me kushte të tjera shëndetësore ose sisteme imunitare të komprometuara mund të duan ende të vazhdojnë. me disa nga masat paraprake.

Ndryshe nga vitet e para të COVID-19, nivelet e larta të imunizimit, si nga vaksinimi ashtu edhe infeksioni, kanë ndihmuar të reduktojnë në mënyrë dramatike përhapjen e sëmundjes.

Simon Clarke, një profesor i mikrobiologjisë në Universitetin Britanik Reading, paralajmëroi kundër heqjes dorë nga të gjitha masat mbrojtëse për COVID-19.

“Mesazhi për publikun duhet të jetë ende që të kujdeset dhe të mendojë për të tjerët. Nëse jeni të sëmurë me një infeksion të frymëmarrjes, si një kollë e keqe, mos i rrezikoni të tjerët, veçanërisht ata që janë të prekshëm, “tha ai. “Nëse kaloni një infeksion COVID, askush nuk do t’ju falënderojë. Nëse je i aftë dhe i ri, COVID-i mund të jetë akoma i keq dhe nëse je i moshuar dhe i dobët, mund të të vrasë.”

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.