Një gazetar i madh gjerman lavdëroi Putinin në librat e tij, zbulohet se ai mori pagesa të mëdha nga një oligark rus

Ky është një nga rastet e para ku një gazetar perëndimor me ndikim lidhet me pagesa të konsiderueshme. Disa mund ta shohin atë si një përpjekje të faktorëve pro-Putin për të siguruar një imazh pozitiv në mediat ndërkombëtare

Një gazetar kryesor i konsideruar prej kohësh si një nga ekspertët kryesorë të pavarur të Gjermanisë për Rusinë ka marrë të paktën 600,000 euro pagesa të pazbuluara në det të hapur nga kompani të lidhura me një oligark të afërt me Vladimir Putin, zbulojnë dokumentet

Hubert Seipel, një regjisor dhe shkrimtar i vlerësuar me çmime, u pagua me këste për të mbështetur punën e tij në dy libra që ai shkroi, të cilët kronikën e ardhjes së Putinit në pushtet. Shumë besojnë se libri është plot simpati për presidentin rus, shkruan The Guardian.

Një zbulim që do të ketë jehonë në të gjithë Gjermaninë

Ky është një nga rastet e para ku një gazetar perëndimor me ndikim lidhet me pagesa të konsiderueshme. Disa mund ta shohin atë si një përpjekje të faktorëve pro-Putin për të siguruar një imazh pozitiv në mediat ndërkombëtare.

Zbulimi ka të ngjarë të ketë jehonë në të gjithë Gjermaninë, ku që nga pushtimi i Ukrainës i vitit të kaluar ka pasur një debat rreth rolit që luajtën anëtarë të caktuar të elitës politike dhe të biznesit për të ndihmuar Putinin të qëndronte në pushtet, jo më pak për shkak të varësisë afatgjatë të Ekonomia më e madhe e Evropës me naftë dhe gaz rus.

Kishte kontakte të rregullta me Putinin

Një nga të paktët gazetarë që kishte kontakte të drejtpërdrejta dhe të rregullta me liderin rus, Seipel, me pranimin e tij, u takua me Putinin “pothuajse 100 herë”. Ai pranon se ka marrë para nga llogari të lidhura me oligarkun Alexei Mordashov, pronar i bankave dhe fabrikave të çelikut që përfundoi nën sanksione vitin e kaluar për shkak të lidhjeve të tij të ngushta me Kremlinin.

Ai nuk i konfirmoi shumat që kishte marrë, megjithëse dokumentet detajojnë pagesat në shumën totale prej 600,000 € që duket se janë të lidhura me një libër tjetër.

Seipel konfirmoi se mori mbështetje nga Mordashov, duke thënë se “mbështetja e tij është ekskluzivisht për projektet e librit”. Ai thekson se ka qëndruar i paanshëm, duke thënë: “Gjithmonë kam vendosur kufij të qartë ligjor që garantonin pavarësinë time”.

Ai nuk i bëri të ditur pagesat për botuesin e tij

Dokumentet dhe përgjigja e Seipel sugjerojnë se pagesat ishin për punën e tij në një biografi të vitit 2015 të titulluar “Putin: An Inside Look at Power” dhe një botim të vitit 2021 të titulluar “Fuqia e Putinit: Pse Evropa ka nevojë për Rusinë”, të dyja të shkruara fillimisht në gjuhën gjermane.

Seipel nuk duket se ka bërë të ditur pagesat ndaj botuesit të tij. Në përgjigjen e saj për The Guardian, shtëpia botuese Hoffmann und Campe pretendon se nuk kishte njohuri për pagesat.

“Botuesi nuk kishte njohuri paraprake për akuzat që ju bëtë kundër Hubert Seipel në lidhje me ‘të ardhurat nga sponsorizimi’. Nëse kjo rezulton e vërtetë, ne rezervojmë të drejtën për të ndërmarrë

veprime të mëtejshme në lidhje me librat e kontraktuar në 2013 dhe 2016 respektivisht nga menaxhmenti i atëhershëm në bazuar në dokumentarin televiziv”, tha një zëdhënëse e shtëpisë botuese.

Ajo shtoi se përpara se pagesat t’i silleshin në vëmendje, botuesi nuk kishte plane për botime të ardhshme me Seipel.

Ai u ekspozua nga gazetarët investigativë

Informacioni erdhi nga projekti Qipro Konfidencial, i cili përmban 3.6 milionë të dhëna në det të hapur. Ata u ekspozuan nga Konsorciumi Ndërkombëtar i Gazetarëve Hulumtues (ICIJ) dhe Paper Trail Media e Gjermanisë, e cila ndau aksesin me The Guardian dhe partnerë të tjerë raportues.

Bashkimi Evropian e përshkroi Mordasovin në një deklaratë për shtyp si një anëtar të elitës së Putinit që përfitoi nga lidhjet e tij me politikanët rusë. Ai zotëronte një aksion në Rossiya Bank, një huadhënës për elitën ruse, dhe ishte aksioneri më i madh në Tui, operatori më i madh turistik në Evropë – një investim i ngrirë aktualisht nën sanksione.

Mordashov ishte një nga një grup i zgjedhur udhëheqësish biznesi që u mblodhën në Kremlin më 24 shkurt 2022, disa orë pas pushtimit të Ukrainës.

Oligarku nuk pranoi të komentonte pagesat për Seipel

Ai nuk pranoi të komentojë mbi çdo pagesë për Seipel. Duke iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me sanksionet e vendosura ndaj tij, zëdhënësi i tij tha: “Gjithçka që ka ndërtuar dhe arritur Mordashov është arritur përmes praktikave të ndershme të biznesit dhe respektimit të rreptë të rregulloreve”.

Dokumentet e zbuluara përfshijnë një kontratë të quajtur “Marrëveshje sponsorizimi” e nënshkruar në mars 2018 nga Seipel dhe një drejtor i një kompanie të regjistruar në Ishujt e Virgjër Britanikë të quajtur De Vere Worldwide, dhe një dëshmitar tjetër. Dokumentet e asaj periudhe rendisin pronarin përfundimtar, De Vere, si një menaxher të rangut të lartë në Severstal Group të Mordashov.

Pagesa prej 600,000 € përshkruhet si sponsorizim për një libër që Seipel duket se ka planifikuar tashmë ta shkruajë dhe për të cilin ai tashmë kishte një kontratë botimi. Në marrëveshjen e sponsorizimit thuhet se ai “po shkruan një libër për mjedisin politik në Federatën Ruse”, i cili pritet të botohet në vitin 2019.

Sponsori i projektit, sipas kontratës, mori përsipër të “mbështesë zhvillimin e projektit” dhe “ta bëjë këtë projekt politik dhe historik të aksesueshëm për një audiencë më të gjerë”. Seipel gjithashtu do të merrte “mbështetje logjistike dhe organizative” gjatë kërkimit të tij në Rusi dhe nuk kishte asnjë detyrim të kthente paratë në rast se libri nuk do të botohej kurrë.

I paguar ne disa keste

Në kontratë thuhet gjithashtu se ai është i lirë të punojë në mënyrë të pavarur: “Autori nuk do të ketë asnjë detyrim ndaj sponsorit në lidhje me projektin (qoftë në aspektin e përmbajtjes apo përbërjes së librit apo ndryshe) apo përfundimit të tij”.

Dokumentet e tjera tregojnë se Seipel është paguar në dy këste, me të dytin në gjysmën e parë të 2019, nga një llogari në Sovcombank private ruse. Duket se pagesat u transferuan përmes strukturave në det të hapur në pronësi të Mordasov dhe bashkëpunëtorëve të tij dhe të menaxhuara nga ofruesit e shërbimeve të korporatave në Qipro.

Një shënim i shkruar me dorë në marrëveshjen e sponsorizimit 2018 thotë: “Marrëveshje e ngjashme e nënshkruar nga Cavern 08/2013: Biografia e Putinit”. Cavern është ndoshta një kompani e regjistruar në Ishujt e Virgjër Britanikë e quajtur Cavern Ventures Limited, e cila duket se është e lidhur me Severstal.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.