Ngrohja globale, shkencëtarët: Valët e oqeaneve shkaktojnë lëkundje sizmike

Ndërsa valët e oqeaneve ngrihen dhe bien, ato aplikojnë forca në fundin e detit poshtë dhe gjenerojnë valë sizmike.

Këto valë sizmike janë aq të fuqishme dhe të përhapura sa që shfaqen si një goditje e qëndrueshme në sizmografë, të njëjtat instrumente që përdoren për të monitoruar dhe studiuar tërmetet.

Ky sinjal valësh është bërë më intensiv në dekadat e fundit, duke reflektuar dete gjithnjë e më të stuhishme dhe fryrje më të larta të oqeaneve.

Në një studim të ri në revistën Nature Communications, shkencëtarët gjurmuan atë rritje në mbarë botën gjatë katër dekadave të fundit. Këto të dhëna globale, së bashku me studime të tjera sizmike oqeanike, satelitore dhe rajonale, tregojnë një rritje prej dekadash të energjisë së valëve, që përkon me stuhinë në rritje që i atribuohet rritjes së temperaturave globale.

Çfarë lidhje ka sizmologjia me valët e oqeanit

Rrjetet globale sizmografike janë më të njohura për monitorimin dhe studimin e tërmeteve dhe për lejimin e shkencëtarëve, për të krijuar imazhe të brendësisë së thellë të planetit.

Këto instrumente shumë të ndjeshme regjistrojnë vazhdimisht një shumëllojshmëri të madhe të fenomeneve sizmike natyrore dhe të shkaktuara nga njeriu, duke përfshirë shpërthimet vullkanike, shpërthimet bërthamore dhe të tjera, goditjet e meteorëve, rrëshqitjet e dheut dhe tërmetet e akullnajave. Ata gjithashtu kapin sinjale të vazhdueshme sizmike nga era, uji dhe aktiviteti njerëzor. Për shembull, rrjetet sizmografike vëzhguan qetësinë globale në zhurmën sizmike të shkaktuar nga njerëzit, në kohën kur masat e bllokimit u vendosën në të gjithë botën gjatë pandemisë së koronavirusit.

Megjithatë, sinjalet më të përhapura globalisht të sfondit sizmik është trombi i pandërprerë i krijuar nga valët e oqeanit të drejtuara nga stuhitë, të referuara si mikroseizmi global.

Dy lloje sinjalesh sizmike

Valët e oqeanit gjenerojnë sinjale mikrosizmike në dy mënyra të ndryshme. Më energjiku nga të dy, i njohur si mikrosizmi sekondar, pulson në një periudhë midis rreth tetë dhe 14 sekondave. Ndërsa grupet e valëve udhëtojnë nëpër oqeane në drejtime të ndryshme, ato ndërhyjnë me njëra-tjetrën, duke krijuar ndryshime presioni në dyshemenë e detit. Megjithatë, valët ndërhyrëse nuk janë gjithmonë të pranishme, kështu që në këtë kuptim, është një përfaqësues i papërsosur për aktivitetin e përgjithshëm të valëve të oqeanit.

Një mënyrë e dytë në të cilën valët e oqeanit gjenerojnë sinjale sizmike globale quhet procesi primar i mikroseizmit. Këto sinjale shkaktohen nga valët e oqeanit që udhëtojnë duke shtyrë dhe tërhequr drejtpërdrejt në fundin e detit. Meqenëse lëvizjet e ujit brenda valëve bien me shpejtësi në thellësi, kjo ndodh në rajone ku thellësia e ujit është më pak se rreth rreth 300 metra. Sinjali primar i mikrosizmit është i dukshëm në të dhënat sizmike si një zhurmë e qëndrueshme me një periudhë midis 14 dhe 20 sekonda.

Çfarë na thotë planeti që dridhet

Në studimin shkencëtarëzë, është vlerësuar dhe analizuar intensitetin historik primar të mikroseizmit që nga fundi i viteve 1980 në 52 zona sizmografësh në mbarë botën, me histori të gjata regjistrimi të vazhdueshëm.

Ne zbuluam se 41 (79%) e këtyre stacioneve treguan rritje shumë domethënëse dhe progresive të energjisë gjatë dekadave.

Rezultatet tregojnë se energjia mesatare globale e valëve të oqeanit që nga fundi i shekullit të 20-të është rritur me një normë mesatare prej 0.27% në vit. Megjithatë, që nga viti 2000, kjo rritje mesatare globale e normës është rritur me 0.35% në vit. Ne gjetëm energjinë më të madhe të përgjithshme të mikroseizmit në rajonet shumë të stuhishme të Oqeanit Jugor pranë gadishullit të Antarktidës. Por këto rezultate tregojnë se valët e Atlantikut të Veriut janë intensifikuar më shpejt në dekadat e fundit në krahasim me nivelet historike. Kjo është në përputhje me hulumtimet e fundit që sugjerojnë se intensiteti i stuhive në Atlantikun e Veriut dhe rreziqet bregdetare janë në rritje. Stuhia Ciarán, e cila goditi Evropën me valë të fuqishme dhe erëra të forta uragane këtë 2023, ishte një shembull rekord.

Regjistrimi i mikroseizmit prej dekadash tregon gjithashtu luhatjen sezonale të stuhive të forta dimërore midis hemisferave veriore dhe jugore. Ai kap efektet e zbutjes së valëve të rritjes dhe tkurrjes së akullit të detit Antarktik, si dhe lartësitë dhe uljet shumëvjeçare të lidhura me ciklet El Niño dhe La Niña dhe efektet e tyre me rreze të gjatë në valët e oqeanit dhe stuhitë. Studimet e fundit sizmike plotësojnë rezultatet nga hulumtimi i klimës dhe oqeanit që tregojnë se stuhitë dhe valët po intensifikohen me ngrohjen e klimës.

Një paralajmërim bregdetar

Oqeanet kanë thithur rreth 90% të nxehtësisë së tepërt të lidhur me rritjen e emetimeve të gazeve serrë nga aktivitetet njerëzore në dekadat e fundit. Kjo energji e tepërt mund të përkthehet në valë më të dëmshme dhe stuhi më të fuqishme.

Rezultatet ofrojnë një paralajmërim tjetër për komunitetet bregdetare, ku rritja e lartësive të valëve të oqeanit mund të godasë vijat bregdetare, duke dëmtuar infrastrukturën dhe duke gërryer tokën. Ndikimet e rritjes së energjisë së valëve komplikohen më tej nga rritja e vazhdueshme e nivelit të detit, e nxitur nga ndryshimet klimatike dhe nga fundosja. Dhe ata theksojnë rëndësinë e zbutjes së ndryshimeve klimatike dhe ndërtimit të qëndrueshmërisë në infrastrukturën bregdetare dhe strategjitë e mbrojtjes së mjedisit.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.