“Ne e dimë se çfarë po vjen”, Ukraina Lindore përgatitet për përparimin rus

Në Ukrainën lindore, rryma e kësaj lufte jo vetëm ka ndryshuar, ajo po vjen shpejt.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

“Ne e dimë se çfarë po vjen,” thotë Mariya teksa paketon televizorin në banesën e saj në Kostyantynivka. Ajo do ta dorëzojë atë në Kiev përpara se të bëjë udhëtimin atje me djalin e saj.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

“Ne jemi të lodhur gjatë gjithë ditës dhe vuajmë nga sulmet e panikut. Është vazhdimisht dëshpëruese dhe jemi të frikësuar.”

Në shkurt, Rusia pushtoi qytetin strategjik Avdiivka. Që atëherë, pushtuesit kanë avancuar më në perëndim dhe kanë marrë disa fshatra, shkruan BBC.

Ukraina thotë se forcat e saj po “mbahen”. Por trupat ruse tani po sulmojnë në pesë zona përgjatë vijës së frontit 1,100 km (700 milje).

Mbi 1.2 milion njerëz, ose dy të tretat e popullsisë, janë larguar nga rajoni i Donetskut të kontrolluar nga ukrainas që nga pushtimi në shkallë të plotë të Rusisë dy vjet më parë.

Dhe pikërisht këtu në rajonin lindor të Donetskut, mbrojtësit e Ukrainës po testohen më së shumti.

Njerëzit në qytete si Pokrovsk, Kostyantynivka dhe Kramatorsk tani po përballen me një vijë fronti që afrohet shpejt, madje edhe me pushtim.

Mariya dhe nëna e saj Tetyana thonë se jeta është gjithnjë e më e vështirë ndërsa rusët po afrohen më shumë.

Pothuajse çdo rrugë ka një ndërtesë të dëmtuar. Punëtorët zëvendësojnë panelet prej ari në një kishë pasi ato u hodhën në erë nga një sulm me raketë në stacionin fqinj të trenit, tashmë të shkatërruar.

Ankthi mbush ajrin e ftohtë në këtë qytet, dikur pjesë e qendrës industriale të ish-Bashkimit Sovjetik. Rusia ngadalë shkatërron qytetet e Ukrainës ndërsa përpiqet t’i marrë ato.

Mariya shpjegon se nëna e saj Tetyana ka vendosur të qëndrojë, por ajo ka besim se do ta ndjekë përfundimisht.

“Unë jam larguar tashmë dy herë, çfarë kuptimi ka?” thotë Tetyana

“Është e frikshme kudo. I gjithë vendi është në zjarr.”

Sytë e saj njomen nga lotët. Është një gjë të qëndrosh në shtëpinë tënde për aq kohë sa të mundesh, është tjetër gjë të rrezikosh vdekjen ose pushtimin rus.

Ndërsa e gjithë Ukraina është një zonë lufte, rajoni i Donetskut, së bashku me katër të tjerë, është një fushë beteje.

Rusia po përdor madhësinë e saj, epërsinë ajrore dhe rezervat më të thella të municionit për të vazhduar luftën, në një kohë kur ndihma ushtarake perëndimore për Ukrainën po mbaron ose po pengohet nga politika e brendshme.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.