Ndryshimet klimatike, sezoni i polenit mund të jetë më i gjatë dhe më intensiv tek të rriturit

Prej disa vitesh, ne po jetojmë në një botë ku çdo teshtitje, çdo shenjë e gërvishtjes së fytit ose hundës së mbytur, i jep një personi pauzë.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

A është Covid? Vetëm një i ftohtë? Për një numër në rritje të të rriturve në të 30-at, 40-at dhe 50-at e tyre, këto simptoma po rezultojnë të jenë shenja dalluese të diçkaje me të cilën nuk u është dashur kurrë më parë: alergjitë sezonale.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Dr. Clifford Bassett, një alergolog në NYU Langone Health në New York City, thotë: “Ajo që unë shoh është se njerëzit vijnë për herë të parë, veçanërisht gjatë pesë, shtatë viteve të fundit apo më shumë. Ata gjithmonë do të thonë: “Nuk e kuptoj se si po më ndodh kjo”. Ne kemi pasur pacientë që vinin tek ne duke thënë, ‘Kjo nuk ka qenë një çështje në të kaluarën’,” tha Pham. “Tani ata po marrin simptoma, ose simptomat e tyre të alergjisë janë përkeqësuar ndjeshëm.

Nuk është e qartë se sa njerëz po ndjejnë dhimbje polenike për herë të parë, megjithëse Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve raportuan kohët e fundit se rreth një e katërta e të rriturve në Shtetet e Bashkuara kishin një alergji sezonale në vitin 2021, hera e parë që CDC gjurmoi të dhënat mbi alergjitë sezonale për të rriturit. Një nxitës i madh i alergjive sezonale me fillimin e të rriturve duket të jetë ndryshimi i klimës.

“Sezoni i polenit tani është rreth tre javë më i gjatë se 30 vjet më parë, dhe ka rreth 20% më shumë polen në ajër. Ndërsa temperatura bazë e Tokës rritet, toka shkrihet më herët gjatë vitit, duke i zgjuar pemët nga gjumi i tyre dimëror, duke i shtyrë ata të lulëzojnë dhe të prodhojnë polen më herët se kurrë.”

Një ‘stuhi polenesh’

Nuk është vetëm se sezoni po zgjat më shumë. Sasia e madhe e polenit në ajër ka shpërthyer. Djegia e lëndëve djegëse fosile, një tjetër shkak i ngrohjes globale, rrit dioksidin e karbonit. Ndërsa nivelet e CO2 rriten, bimët dhe pemët prodhojnë më shumë polen. Dr. Stanley Fineman, një alergolog në Atlanta Alergy and Astma dhe një zëdhënës i Kolegjit Amerikan të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë, e quan fenomenin një “stuhi polen“.

“Numri i polenit, veçanërisht këtë sezon, ka qenë shumë, shumë më i lartë se sa në të kaluarën. Simptomat fillojnë në fillim të vitit dhe janë më të rënda. Rritja e alergjive simptomatike përkthehet në më shumë para të shpenzuara për trajtime, vizita te mjeku dhe ndikime në cilësinë e jetës. Nuk është thjesht sikur stinët e alergjisë ndaj polenit janë të bezdisshme. Ato gjithashtu ndikojnë në funksionin njohës. Ato ndikojnë në cilësinë e gjumit.”

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.