Mesazhe të qarta nga vizita e kryetarit austriak: Treni për BE është nisur, varet nga Maqedonia e Veriut se sa shpejt do të arrijë në Bruksel!

Austria shpreh mbështetje të vazhdueshme dhe të fortë për procesin e integrimit evropian të Maqedonisë së Veriut, por varet nga vetë vendi se kur do t’i fillojë hapat e ardhshëm në negociatat me BE-në dhe sa shpejt do të anëtarësohet në Union, tha presidenti austriak Alexander Van. der Bellen, i cili të mërkurën ishte në një vizitë zyrtare në vend.

Autoritetet apelojnë që opozita të përfshihet në procesin e ndryshimeve kushtetuese dhe të mos rrezikojë perspektivën evropiane të Maqedonisë, duke thënë se shteti nuk do të dështojë nëse në Preambulën e Kushtetutës shtohen tre apo katër popuj që jetojnë në vend.

Van der Bellen theksoi se rruga e vendit drejt integrimeve evropiane zgjati shumë, por tani është e shtruar dhe nga ne varet se kur Maqedonia e Veriut do të vazhdojë hapat e saj në rrugën evropiane dhe sa shpejt do t’i bëjë.

“Që para gati 20 vjetësh, treni për në Bruksel ndaloi në stacionin e trenit në Shkup, por nga korriku i vitit 2022 më në fund sinjalet tregojnë dritën jeshile dhe për këtë ju përgëzoj nga zemra. Maqedonia e Veriut e meriton këtë udhëtim. Treni tashmë është nisur për në Bruksel me procesin e kontrollit dhe është në rrugë të mbarë, por lëvizja e trenit drejt Brukselit nuk varet vetëm nga sinjali, por nga shtimi i vazhdueshëm i energjisë, dhe gjatë rrugës për në Bruksel të dyja Qeveria dhe Parlamenti i Maqedonisë së Veriut duhet ta sigurojnë atë energji”, tha presidenti austriak.

Van der Bellen thekson se është i vetëdijshëm se rruga e vendit drejt BE-së është e vështirë dhe e kupton zhgënjimin për shkak të kohëzgjatjes së atij procesi.

Zëvendëskryeministri i parë, Artan Grubi, pas takimit me presidentin austriak Aleksander Van der Bellen theksoi se përkrahja e Austrisë ndaj Maqedonisë nuk ka munguar asnjëherë, duke fuqizuar të gjitha vendimet madhore të vendit.

“Përkrahja e Austrisë në procesin e integrimit europian të vendit ka qenë gjithnjë e fuqishme. Theksova se Republika e Maqedonisë së Veriut gjithnjë është shpërblyer për vendimet e guximshme në vitet e kaluara, andaj dhe hapi i radhës për ndryshimet kushtetuese do të vulosë të ardhmen europiane të qytetarëve dhe vendit tonë”, potencoi Grubi, përcjell Indeks.mk

Kryeministri Dimitar Kovaçevski shprehu shpresë se vendi ynë ka kapacitet dhe vizion demokratik dhe evropian për zbatimin e ndryshimeve kushtetuese, duke thënë se procesi i miratimit të tyre nuk do të vonohet.

“Ky vendim për të vazhduar rrugën tonë europiane nuk do të jetë peng i karrierës personale të vetëm një personi në vend, i cili është gati për hir të karriges së tij personale të rrezikojë të ndërpresë një proces që nënkupton sigurimin e anëtarësimit të plotë në BE, i cili sjell me vete rritjen e investimeve dhe pagave, një standard më të lartë jetese për qytetarët, institucionet më të larta dhe legjislacionin më të lartë evropian në vendin tonë, sepse qytetarët tanë duan dhe e meritojnë të jetojnë në BE, por këtu në vendin e tyre, jo në një vend të huaj”, tha Kovaçevski.

Presidenti Stevo Pendarovski, në konferencën e përbashkët për shtyp pas takimit me Van der Bellen, theksoi se ata që mendojnë se Korniza Evropiane e Negociatorëve nuk është e mirë dhe se nëse do të ishin në gjendje të negocionin do të bënin më mirë, natyrisht nuk e dinë. si funksionojnë mekanizmat brenda BE-së.

“Nëse dikush mund të negociojë një kornizë më të mirë negociuese, unë do të jem i pari që do t’i përgëzoj për këtë. Por, i siguroj që të mos tentojnë ta bëjnë këtë sot, nesër, pasnesër, vitin e ardhshëm, sepse nuk do të ketë mundësi të rinegociohet një çështje për të cilën është rënë dakord me 27 shtete anëtare të BE-së”, tha Pendarovski.

Ai tha se e vetmja mënyrë për të siguruar shumicën e nevojshme dy të tretash në Kuvend për ndryshimet kushtetuese është biseda me opozitën. (Indeks.mk)

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.