McDonald’s hap restorantin e parë pa punëtorë njerëz

McDonald’s hap restorantin e parë në Teksas ku në vend të njerëzve do të jenë makineritë ato që do të shërbejnë.

Klientët mund të presin tani në radhë që t’u shërbehet një Big Mac nga një transportues ushqimesh dhe pijesh në vend të një qenie njerëzore të vërtetë dhe reale.

Qëllimi i testit është të përmirësojë shpejtësinë dhe saktësinë e porosisë.

Klientët mund të porosisin në kioskën e ekranit me prekje në dyqan.

McDonald’s e quajti konceptin “më të qetë dhe më të shpejtë se kurrë më parë”.

Por ky ndryshim tërhoqi zemërimin e aktivistëve, të cilët kritikuan korporatën e ushqimit për krijimin e një restoranti automatik të kushtueshëm në vend që t’u paguante punëtorëve një rrogë jetese.

Në Teksas, paga minimale është 7.25 dollarë në orë dhe nuk është rritur për gati një dekadë. Ajo renditet në të njëjtin nivel mbi pagën minimale të Gjeorgjisë dhe Wyoming prej 5,15 dollarë, që është 2,10 dollarë më pak se paga minimale federale e SHBA. Pesë shtete të tjera nuk kanë miratuar një pagë minimale të caktuar: Alabama, Luiziana, Misisipi, Karolina e Jugut dhe Tenesi.

Në të gjithë vendin, shumica e punëtorëve të McDonald’s fitojnë më pak se 15 dollarë në orë, shumë më poshtë një pagë jetese në pothuajse çdo shtet. McDonald’s është një nga 300 kompanitë publike me pagat mesatare më të ulëta të punëtorëve, sipas një raporti të Institutit për Studime Politike të vitit 2021 .

Hapja e restorantit ka frikësuar shumë aktivist se punët e tyre një ditë do të merren përsipër nga robotët dhe automatizimi, duke zëvendësuar nevojën për punonjës njerëzorë. /abcnews.al

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.