Mbi gjysma e banorëve të RMV janë mbipeshë

Më shumë se gjysma e qytetarëve të moshës madhore në vend janë mbipeshë, kurse vetëm kroatët janë më të “shëndoshë” në rajon, tregon analiza e portalit statistikor “Landgeist”, bazuar në të dhënat e Eurostat, shkruan AIM, përcjell Nistori.

Më shumë se gjysma e banorëve të Evropës janë mbipeshë, gjegjësisht kanë një indeks të masës trupore (BMI) të barabartë ose më të madh se 25. Përqindja më e lartë e të rriturve mbipeshë gjendet në Maltë (62.5%), Islandë (62.0%) dhe Letoni ( 60.4%), ndërsa më e vogla Italia (41.9%), Zvicra (45.6%) dhe Franca (46.4%). Në vendin tonë, 55.7 për qind e popullsisë së rritur është mbipeshë.

Vendet me nivel të lartë të obezitetit, shkruan Landgeist, kanë gjithashtu përqindje të lartë të njerëzve mbipeshë. Malta është vendi i dytë më obez në Evropë dhe gjithashtu vendi më mbipeshë në Evropë. Zvicra është vendi më pak obez në Evropë, por edhe vendi i dytë më pak me mbipeshë në Evropë. Por edhe disa vende si Estonia, Finlanda, Islanda, Maqedonia e Veriut, Rumania, Sllovakia dhe Sllovenia që kanë norma relativisht të ulëta të obezitetit, por kanë disa nga përqindjet më të larta të njerëzve mbipeshë në Evropë.

Nga vendet e rajonit, vetëm Mali i Zi (48.1%) ka më pak se gjysmën e popullsisë me mbipeshë, ndërsa Kroacia ka shkallën më të lartë të të rriturve mbipeshë (58.1%). Pasohet nga Sllovenia (55.7%), Greqia (54.9%), Bullgaria (53.7%) dhe Serbia (52.5%).

Fakti më tronditës është se pothuajse në çdo vend të Evropës, më shumë se gjysma e të gjithë të rriturve janë obezë. Në Maltë (62.5%), Islandë (62.0%) dhe Letoni (60.4%) është madje mbi 60%. Vendet më të mëdha evropiane ku 50% e popullsisë është etnike janë Italia (41.9%), Zvicra (45.6%), Franca (46.4%), Qipro (47.9%), Mali i Zi (48.1%), Holanda (48.3%), Belgjika (48.9%) dhe Luksemburgu (49.7%). Për të qenë i sinqertë, madje edhe rezultatet në Itali prej 41.9% janë jashtëzakonisht të larta.

Indeksi i masës trupore (BMI), sipas Eurostat, nga ku janë marrë të dhënat, përcaktohet si pesha në kilogram e pjesëtuar me katrorin e lartësisë në metra. Njerëzit e moshës 18 vjeçare ose më të rritur konsiderohen nënpeshë (BMI më pak se 18.5), peshë normale (BMI midis 18.5 dhe më pak se 25) dhe para-obezë (BMI midis 25 dhe më pak se 30). Kategoria e mbipeshës (BMI e barabartë me ose më e madhe se 25) kombinon dy kategoritë para-obez dhe obez.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.