Mbi 20,000 të plagosur në Gaza pa qasje në kujdesin shëndetësor, thonë “Mjekët pa Kufij”

Më shumë se 20,000 njerëz të plagosur janë ende në Gaza me qasje të kufizuar në kujdesin shëndetësor për shkak të rrethimit të vazhdueshëm të Izraelit ndaj ndihmave humanitare, tha në një deklaratë të mërkurën organizata “Mjekët pa Kufij”.

“Rreth dy milionë palestinezë janë ende të bllokuar në Gaza nën granatimet, duke përfshirë 300 staf palestinez të MSF-së dhe familjet e tyre. Ata që dëshirojnë të largohen nga Gaza duhet të lejohen ta bëjnë këtë pa vonesa të mëtejshme. Atyre duhet t’u lejohet gjithashtu e drejta për t’u kthyer”, thuhet në deklaratë, përcjell Telegrafi.

Grupi i parë i banorëve të Gazës – të plagosur – dhe të paktën 320 mbajtës të pasaportave të huaja u lejuan të largoheshin nga Rripi i Gazës të mërkurën dhe të kalonin në Egjipt sipas një marrëveshjeje midis Izraelit, Egjiptit dhe grupit militant palestinez Hamas.

Të gjithë 22 personeli ndërkombëtar i MSF-së, të cilët më parë nuk ishin në gjendje të largoheshin nga Gaza që nga 7 tetori, kanë kaluar me sukses kufirin e Egjiptit përmes Kalimit Rafah, tha grupi në deklaratën e tij.

Një ekip i ri i stafit ndërkombëtar, duke përfshirë një ekip të specializuar mjekësor, është gati të hyjë në Gaza për të mbështetur përgjigjen humanitare dhe mjekësore sapo t’u jepet leja, tha grupi i ndihmës.

Ndërkohë, mjekët palestinezë në terren do të “vazhdojnë të punojnë dhe të ofrojnë kujdes në spitale dhe në të gjithë Rripin e Gazës, ndërsa mbrojtjet më themelore për spitalet dhe personelin mjekësor nuk janë të garantuara, shtoi grupi.

Siç thuhet më tej, të paktën 16 spitale në Rripin e Gazës janë aktualisht jashtë shërbimit për shkak të bombardimeve izraelite në territorin e mbipopulluar, sipas burimeve të Al Arabiya.

Ndërsa të paktën 32 qendra shëndetësore nga 52 në territor janë detyruar gjithashtu të mbyllen.

Izraeli ka bombarduar Gazën, duke vrarë të paktën 8,796 palestinezë – kryesisht fëmijë – që nga një inkursion i Hamasit në vend më 7 tetor. Zyrtarët izraelitë thonë se Hamasi vrau 1,400 njerëz dhe mori robër mbi 200 të tjerë.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.