LSDM: FMN ka përmirësuar projeksionet ekonomike për RMV-në, parashihet rritje prej 2,5%

Gjatë deklaratës të dhënë nga LSDM në mëngjesin e sotëm sugjeroj se Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) i ka përmirësuar projeksionin për ekonominë e Maqedonisë dhe parashikon rritje e ekonomike nga 2,5% për vitin 2023. Projektet për vitin e ardhshëm janë se norma e rritjes do të rritet në 3.2%.

Ky është edhe një konfirmim i politikave ekonomike të Qeverisë së udhëhequr nga LSDM-ja, me të cilat ekonomia e vendit arrin rritje në kushte të vështira të krizës globale ekonomike dhe energjetike dhe zinxhirëve të ndërprerë të furnizimit.

Zv. kryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, tha dje se projeksionet për vendin janë në të njëjtën linjë me projeksionin e Qeverisë. Në njoftimin e tij ai theksoi se projeksionet për tregun tonë më të madh të eksportit, Gjermaninë, janë se ekonomia do të arrijë një rënie reale prej -0.5% në vitin 2023, ndërsa projeksionet për pjesën tjetër të vendeve me të cilat kemi tregtinë më të madhe të jashtme këmbimet janë si më poshtë: Mbretëria e Bashkuar 0.5%, Greqia 2.5%, Serbia 2.0%, Kina 5.0%.

Siç pohon ai, parashikimet për vitin e ardhshëm për vendin tonë janë që ekonomia të rritet me 3.2%, ndërsa rritja reale ekonomike e të gjithë ekonomisë botërore pritet të jetë 2.9%.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.