LSDM: Bllokada e VMRO-DPMNE-së mund t’i kushtojë vendit tonë 10 miliardë euro më pak fonde nga BE

Bllokada e ndryshimeve kushtetuese dhe vazhdimi i rrugës evropiane nga VMRO-DPMNE, jo vetëm që shkakton izolimin e vendit dhe ndalimin e integrimeve evropiane, por do të ndikojë ndjeshëm negativisht në përfitimet ekonomike për ekonominë dhe qytetarët, akuzojnë nga LSDM njoftimi i mëngjesit i LSDM-së.

“Bllokada nga VMRO-DPMNE mund t’i kushtojë vendit tonë 10 miliardë euro më pak mjete nga BE-ja.

Vetëm në procesin e integrimit europian të vendit deri tani, nëpërmjet IPA, granteve për krizën energjetike, ndihma makroekonomike, mbështetje për kompanitë e vogla dhe të mesme, ndihma për zbutjen e pasojave ekonomike nga pandemia, programe arsimore dhe të tjera në vend kanë shkrirë mbi 1.2 miliardë euro nga fondet evropiane.

Në perspektivë, me përshpejtimin e integrimit evropian dhe anëtarësimit të plotë, programet dhe fondet e BE-së mund të jenë 11 herë më të larta se sa kemi deri tani.

Fatkeqësisht, bllokadat e VMRO-DPMNE-së do të çojnë në humbjen e këtyre mundësive të rëndësishme financiare për vendin, biznesin dhe qytetarët.

Ata mohojnë gjithashtu mundësinë për një rritje të madhe të pagave dhe një rritje të standardit të jetesës së qytetarëve, duke pasur parasysh faktin se, në pesë vitet e para pas anëtarësimit në BE, rritja e pagave në vendet anëtare të BE varionte nga mbi 50 për qind, pra deri në 100 për qind.

Në pesë vitet e para pas anëtarësimit, te vendet e BE-së, ritmet e rritjes së BPV-së u rritën nga 80 në 90 për qind, por në rast të mosvazhdimit të proceseve integruese, ato ritme mund të mbeten të paarritshme për vendin tonë, si dhe hapjen e dyert drejt Evropës një treg me 500 milionë konsumatorë për kompanitë e vendit”, thonë nga LSDM.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.