Kur ditëlindjet nuk janë të lumtura: Kuptimi dhe përballimi i depresionit të ditëlindjes

 

Ditëlindjet shpesh konsiderohen si raste të gëzueshme, një ditë e mbushur me emocione, festime dhe pritje të vitit që po vjen. Megjithatë, për disa njerëz, ditëlindjet mund të jenë burim trishtimi dhe depresioni. Në fakt, ekziston një term për këtë gjendje: depresioni i ditëlindjes.

Çfarë është depresioni i ditëlindjes?

Depresioni i ditëlindjes është një gjendje që karakterizohet nga ndjenja trishtimi, ankthi dhe vetmie që ndodhin veçanërisht në ditëlindjen e një personi. Ndjenja të tilla mund të shkaktohen edhe kur dikush thjesht mendon për ditëlindjen e tij dhe nuk e feston atë në mënyrë specifike. Mund të prekë individë të të gjitha moshave dhe prejardhjeve.

Mungesa e interesit për të festuar ditëlindjen

Individët që ndihen të dëshpëruar në ditëlindje mund të kenë mungesë interesi për të festuar ditëlindjen e tyre. Ata mund të mos duan të bëjnë një festë ose të marrin dhurata dhe mund të mos kenë dëshirë të bëjnë ndonjë gjë të veçantë në ditëlindjen e tyre.

Tërheqja nga aktivitetet apo ngjarjet shoqërore

Njerëzit me depresion të ditëlindjes mund të tërhiqen nga aktivitetet sociale ose ngjarjet që normalisht do t’i pëlqejnë. Ata mund të refuzojnë ftesat për festa ose darka, ose mund të anulojnë planet në minutën e fundit.

Nervozizëm apo luhatje humori

Individët që ndihen të dëshpëruar në ditëlindje mund të përjetojnë luhatje humori ose nervozizëm. Ata mund të ndihen më lehtë të mërzitur ose të frustruar se zakonisht, ose mund të përplasen me të tjerët pa ndonjë arsye të dukshme.

Këto ndryshime të humorit mund të jenë rezultat i ndjenjës së mbingarkesës nga emocionet ose ndjenjës sikur nuk janë në kontroll të jetës së tyre.

Keqpërdorimi i substancave

Individët me depresion të ditëlindjes mund t’i drejtohen alkoolit ose drogës si një mënyrë për të përballuar emocionet e tyre. Ata mund të pinë më shumë se zakonisht ose të përdorin drogë si një mënyrë për të mpirë ndjenjat e tyre.

Mendime për vetëdëmtim

Në raste të rënda, individët me këtë lloj depresioni mund të përjetojnë mendime për vetëdëmtim ose vetëvrasje. Ata mund të ndihen sikur jeta e tyre nuk ia vlen të jetohet ose se janë barrë për të tjerët. Është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nga një profesionist i shëndetit mendor nëse ju ose dikush që njihni po përjeton mendime të vetëdëmtimit ose vetëvrasjes.

Epo, përballimi i depresionit të ditëlindjes mund të jetë sfidues, por ka hapa që mund të ndërmerrni për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave tuaja. Këtu janë disa këshilla për të përballuar depresionin e ditëlindjes:

Praktikoni kujdesin për veten

Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të përballuar depresionin e ditëlindjes është të praktikoni kujdesin për veten. Kjo mund të përfshijë përfshirjen në aktivitete që nxisin relaksimin dhe mirëqenien, si ushtrimet, meditimi ose kalimi i kohës në natyrë.

Mund të përfshijë gjithashtu praktikimin e zakoneve të shëndetshme, të tilla si ngrënia e një diete të ekuilibruar, gjumë të mjaftueshëm dhe shmangia e drogës dhe alkoolit.

Kontaktoni njerëzit e dashur

Ndërsa depresioni i ditëlindjes mund t’ju bëjë të ndiheni të izoluar ose vetëm, është e rëndësishme të mbani mend se nuk jeni vetëm. Kontakti me të dashurit, qoftë personalisht apo virtualisht, mund t’ju ndihmojë të ndiheni të lidhur dhe të mbështetur.

Kjo mund të përfshijë të ndani se si ndiheni, të shprehni nevojat tuaja ose thjesht të kaloni kohë me të tjerët.

Vendosni pritshmëri realiste

Vendosja e pritshmërive realiste për ditëlindjet mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat tuaja të depresionit. Kjo mund të përfshijë njohjen që ditëlindjet nuk duhet të jenë perfekte dhe se është në rregull të ndjesh një sërë emocionesh në këtë ditë. Mund të përfshijë gjithashtu fokusimin në qëllime të vogla, të arritshme, si kalimi i kohës me një ose dy miq të ngushtë ose anëtarë të familjes, në vend që të përpiqeni të planifikoni një festë ose festë të madhe.

Praktikoni mirënjohjen

Praktikimi i mirënjohjes mund t’ju ndihmojë të zhvendosni fokusin tuaj nga mendimet negative në ato pozitive. Kjo mund të përfshijë krijimin e një liste të gjërave për të cilat jeni mirënjohës ose të merrni kohë për të reflektuar mbi përvojat pozitive. Përqendrimi te mirënjohja mund t’ju ndihmojë të ndiheni më optimistë dhe të zvogëloni simptomat e depresionit.

Festoni në një mënyrë tjetër

Mund të jetë e dobishme të festoni ditëlindjen tuaj në një mënyrë të ndryshme nga ajo që keni bërë në të kaluarën. Kjo mund të përfshijë të provoni diçka të re, si për shembull një aktivitet ose hobi të ri, ose të festoni në një vend tjetër. Mund të përfshijë gjithashtu vullnetarizmin ose të bësh diçka domethënëse për të tjerët, si vullnetarizmi, i cili mund t’ju ndihmojë të ndjeni një ndjenjë qëllimi dhe lidhjeje.

Kërkoni ndihmë profesionale

Nëse simptomat e depresionit të ditëlindjes vazhdojnë ose ndërhyjnë në jetën e përditshme, mund të jetë e dobishme të kërkoni ndihmë profesionale nga një profesionist i shëndetit mendor. Kjo mund të përfshijë punën me një terapist ose këshilltar për të zhvilluar strategji përballuese ose mjekim, nëse është e nevojshme.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.