Kujdes: Patatet e skuqura përkeqësojnë shëndetin mendor

Patatet e skuqura janë të yndyrshme, me niseshte dhe një ushqim i pëlqyer për shumë njerëz

Por ushqimet e skuqura mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin mendor.

Një ekip hulumtues në Hangzhou, Kinë, zbuloi se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të skuqura, veçanërisht patateve të skuqura, lidhej me një rrezik 12% më të lartë të ankthit dhe 7% rrezik më të lartë të depresionit sesa te njerëzit që nuk hanin ushqime të skuqura.

Lidhja ishte më e theksuar mes të rinjve dhe konsumatorëve të rinj.

Ushqimet e skuqura janë faktorë rreziku të njohur për obezitetin, presionin e lartë të gjakut dhe efekte të tjera shëndetësore. Këto rezultate “hapin një rrugë në rëndësinë e reduktimit të konsumit të ushqimit të skuqur për shëndetin mendor”, sipas punimit të botuar të hënën në revistën PNAS.

Megjithatë, ekspertët që studiojnë ushqimin thanë se rezultatet janë paraprake dhe nuk është domosdoshmërisht e qartë nëse ushqimet e skuqura po nxisin probleme të shëndetit mendor, apo njerëzit që përjetonin simptoma të depresionit ose ankthit iu drejtuan ushqimeve të skuqura.

Eating french fries is linked to higher rates of depression and anxiety.

Studimi vlerësoi 140,728 njerëz mbi 11.3 vjet. Pas përjashtimit të pjesëmarrësve të diagnostikuar me depresion brenda dy viteve të para, gjithsej 8,294 raste të ankthit dhe 12,735 raste depresioni u gjetën tek ata që konsumuan ushqim të skuqur, ndërsa patatet e skuqura veçanërisht kishin një rritje prej 2% në rrezikun e depresionit mbi mishin e bardhë të skuqur.

“Përbërësi njerëzor i këtij studimi mund të tregojë pikërisht atë që pretendon: se marrja më e lartë e ushqimit të skuqur rrit rrezikun e ankthit/depresivit”, tha Dr. David Katz, një specialist i mjekësisë së stilit të jetesës.

Ushqimi i pashëndetshëm dhe ushqimi i dobët mund të ulin disponimin e dikujt dhe të përparojnë një gjendje të shëndetit mendor, siç është gjetur në një studim të mëparshëm.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.