“Këndellet” Evropa, ekonomia në rritje…

Prodhimi i brendshëm bruto në 20 vendet që përdorin euron u rrit 0.3 për qind në tremujorin e dytë të vitit, krahasuar me tre muajt e mëparshëm, sipas një vlerësimi zyrtar të publikuar të hënën.

PBB-ja në Eurozonë ra me 0.1 për qind në tre muajt e fundit të vitit 2022 dhe ngeci në tremujorin e parë të këtij viti.

Të dhënat zyrtare treguan se inflacioni vazhdoi të bjerë këtë muaj. Indeksi i çmimeve të konsumit në Eurozonë u rrit me 5.3 për qind, nga 5.5 për qind në qershor.

Ekonomia e Eurozonës u godit rëndë dimrin e kaluar nga rritja e madhe e çmimeve të energjisë që pasoi pushtimin rus të Ukrainës, por të dhënat nga dy ekonomitë më të mëdha të Evropës të premten sinjalizuan se rimëkëmbja tashmë po ndodh.

“Shoku i Putinit po zbehet. Çmimet e larta të energjisë dhe ushqimeve kanë goditur rëndë konsumatorët, por ndërsa inflacioni zvogëlohet ndërsa punësimi vazhdon të rritet, ashtu si edhe bizneset, të ardhurat reale të disponueshme të familjeve duket se do të forcohen ndjeshëm në tremujorët e ardhshëm”, ka thënë Holger Schmieding, kryeekonomist, siç thuhet në shënimin e hulumtimit.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.