Heqja e ngrirjes së çmimeve, Bytyqi: Çmimet mund të ulen edhe më tepër

Zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi nuk pret ndryshime të mëdha dhe rritje të çmimeve të produkteve ushqimore, pas largimit të masës për ngrirjes së çmimeve, e cila duhet të hyjë në fuqi pasnesër, por paralajmëron se Qeveria do ta ndjekë situatën që të reagojë nëse eventualisht ndodh kjo.

“Të gjitha parakushtet që duhet të plotësohen që të mbeten çmimet e njëjta që çmimet të mbeten në të njëjtin nivel, ndoshta edhe të jenë më të ulëta, janë bërë. Të gjitha kushtet e mëparshme që u krijuan për rritjen e çmimeve tani janë zhdukur dhe rryma nuk është me çmimin që ka qenë. Çmimi i lëndëve të para në bursat botërore është ulur. Kjo do të thotë se edhe ata që prodhojnë, edhe ata që tregtojnë, i kanë kushtet që realisht të mbajnë çmimet e ulura, siç kanë qenë çmimet e ngrira, ndoshta edhe të bien edhe më tepër. Ne kemi parë që në tregun e perimeve natyrisht kanë rënë për 40 për qind më tepër se çmimet e ngrira dhe për këtë është marrë vendimi për shkrirjen e tyre”, tha sot Bytyqi.

Javën e kaluar, siç informoi, kishin takim në Odën Ekonomike, ndërsa bindja, siç tha, është se nuk ka lëvizje të mëdha, gjegjësisht rritje të çmimeve.

“Por, jemi të gatshëm që të ndjekim syhapur, nëse eventualisht ndodh kjo të reagojmë, por mendoj se nuk ka kushte për këtë”, tha Bytyqi, në pyetjen e gazetarëve pas hapjes së MEF Forumit Energjetik 2023.

Ai para pjesëmarrësve në konferencë porositi se në fokus të punës së Qeverisë është ndërtimi i kapaciteteve për prodhimin e energjisë nga burime të rinovueshme të energjisë.

“Nëse marrim parasysh se sektori energjetik krijon 10 deri në 15 për qind të PBB-së së ekonomisë sonë, atëherë është e qartë se zgjedhja që bëjmë sot në sektorin e energjisë do të ketë ndikim të madh në të ardhmen e ekonomisë sonë dhe në mirëqenien e qytetarëve. Vendi ynë është lider energjetik në rajon, me ligje dhe akte nënligjore të miratuara dhe të zbatuara, në përputhje të plotë me Bashkësinë Evropiane të Energjisë dhe në këtë mënyrë mundësojmë liberalizimin e tregut të energjisë”, tha Bytyqi.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.