Gjukanoviq: Në Ballkan tentohet të krijohet një ‘botë serbe’ e modeluar sipas ‘botës ruse’

Serbia po përpiqet të bëjë në rajonin tonë atë që po bën Rusia në rajonin e saj, tha presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, i cili ishte mysafir i Institutit të Shteteve të Bashkuara për Paqe.

Agresioni rus kundër Ukrainës ka reflektime shumë të forta në zonën e Ballkanit Perëndimor, dhe ndikimi i tij më drastik në Ballkan, sipas Gjukanoviqit, ka ndodhur në Mal të Zi gjatë zgjedhjeve parlamentare të vitit 2016, raporton portali CDM.
Ai deklaroi se Rusia më pas u përpoq të zëvendësonte qeverinë në Mal të Zi me një grusht shteti dhe të ndalonte anëtarësimin e Malit të Zi në NATO, por vendi arriti t’i rezistonte.

Në Ballkanin Perëndimor, beson Gjukanoviq, “ne kemi një kopje të qartë të asaj që Rusia dëshiron të bëjë në rajonin e saj”.
Në Ballkan kemi një përpjekje për të krijuar një “botë serbe”, të modeluar sipas “botës ruse”.

“Rusia po përpiqet të revidojë historinë e vendeve të rajonit të saj për të arritur dominimin dhe ndikimin që kishte Bashkimi Sovjetik, dhe Serbia po përpiqet të bëjë të njëjtën gjë në rajonin e saj”, tha Gjukanoviqi.

Sipas tij, këto janë politika retrograde që nuk duan të qeverisin vendet e tyre, por kombet e tyre.
“Serbia po përpiqet të sundojë dhe të pyetet në Mal të Zi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë dhe Maqedoninë e Veriut dhe kjo politikë, për fat të keq, nuk po merr ende një përgjigje adekuate nga partnerët tanë nga Perëndimi”, tha Gjukanoviqi.

Duke folur për zgjedhjet presidenciale dhe ndikimin e mundshëm rus në to, Gjukanoviqi thotë se do të donte të konfirmonte se Rusia nuk po ndërhyn, por thotë se “është thjesht një iluzion”.
“‘Bota ruse’ është e njëjtë me atë serbe.

Politika ruse në rajonin e tyre është e barabartë me politikën serbe në rajonin tonë, dhe instrumentet më të rëndësishme të të dyja politikave janë Kisha Ortodokse.

Edhe kisha serbe edhe ajo ruse sot janë organizata fetare të papërfillshme, janë organizata absolutisht politike”, tha presidenti malazez.

Ai thotë se i vjen keq, se për të gjitha “paralajmërimet e tij në kohë që nga viti 2016, nuk ka pasur asnjë reagim adekuat nga disa prej adresave perëndimore”.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.