Gjetja e një banese me qira në Zvicër, gjithnjë e më e vështirë

Nga mungesa e apartamenteve të lira deri te opsionet e shtrenjta në vende të papërshtatshme, nuk është sekret se gjetja e një apartamenti në Zvicër po bëhet gjithnjë e më e vështirë – por ka shpresë.

Për shkak të imigrimit dhe tendencës drejt apartamenteve më të vogla, Zvicra po rritet me rreth 55,000 familje çdo vit. Aktualisht, pak më shumë se një në çdo 100 apartamente në Zvicër është bosh, me përqindjen e vendeve të lira të punës në 1.3 për qind.

Por ndërkohë që kriza e strehimit nuk ka nisur ende, me më pak shtëpi të përballueshme në dispozicion dhe qiratë që vazhdojnë të rriten, e ardhmja duket e zymtë për tregun e banesave në Zvicër.

Dhe të jesh shtetas i huaj do të thotë që çmimet e qirasë janë edhe më të shtrenjta, siç shpjegoi kohët e fundit The Local, transmeton albinfo.ch.

Pra, mund të pyesni veten se si mund të siguroheni që të gjeni një shtëpi të përballueshme në një vend të mirë. Përgjigja është e thjeshtë, por edhe kthjelluese: kompromis.

Mungesa e apartamenteve të lira

Në vetëm pak vite, Zvicrës mund t’i mungojnë 50,000 apartamente dhe sipas parashikimeve të kompanive të ndryshme të monitorimit të pasurive të paluajtshme, shkalla e vendeve të lira mund të bjerë nën 0.5 përqind që në vitin 2026. Pra, mund të jetë e lehtë të kuptohet pse njerëzit që jetojnë në Zvicër të cilët ishin të suksesshëm në gjuetinë e tyre të apartamenteve do të vendosnin të qëndronin në shtëpinë e tyre për një kohë të gjatë.

Megjithatë, ka disa gjëra që mund të bëni për të qëndruar në krye të apartamenteve të reja që po listohen. Në Zvicër, portalet online janë një nga mënyrat më të mira – veçanërisht për të huajt – për të gjetur një apartament. Disa faqe interneti janë të njohura dhe janë një ndihmë e madhe edhe për gjuetarët e shtëpive që nuk flasin gjermanisht.

Këto faqe interneti janë mënyra të shkëlqyera për të gjetur një apartament dhe për të kuptuar tregun lokal të pronave. Disa prej tyre do t’ju lejojnë gjithashtu të bëni një profil me preferencat tuaja të caktuara dhe të zgjidhni të përditësoheni për listat e reja në mënyrë që të mos humbisni një mundësi të shkëlqyer, transmeton tutje albinfo.ch.

Rrjetet sociale si Facebook janë gjithashtu të përshtatshme për të gjetur shtëpi. Por duhet të bëni kujdes atje – mashtrimet janë të zakonshme, prandaj jini të kujdesshëm. Dhe kurrë mos transferoni para pa parë një banesë. Nëse diçka duket shumë e mirë për të qenë e vërtetë, ndoshta është.

Një mënyrë tjetër – ndoshta e nënvlerësuar – për të shënuar një vend të mirë është të mbani kontakte me miqtë dhe madje edhe me kolegët e punës. Jini të hapur për gjendjen tuaj, nuk e dini kurrë se cili nga të njohurit tuaj mund të lirojë ambientet e tij, ose kush ka një pronar në familje.

Mungesa e opsioneve të përshtatshme

Në Zvicër, profili i qiramarrësit luan një rol të rëndësishëm. Marrja me qira nuk bazohet gjithmonë në bazë të shërbimit të parë. Agjencitë gjithmonë filtrojnë aplikantët në bazë të pagës, lejes dhe statusit familjar.

Nëse keni një leje pune L, marrja e apartamentit mund të jetë pak më e komplikuar. Forumet e brendshme të kompanisë suaj mund të jenë vendi i parë për të kërkuar një shtëpi. Shumica e kompanive kanë forume punonjësish ku publikohen reklamat për apartamente. Pasi të gjeni diçka, kontaktoni kolegët tuaj dhe kërkoni një referim.

Statusi familjar është gjithashtu një nga kriteret kryesore që merren parasysh për aplikimet për qira. Ka vende dhe shtëpi ku familjet janë aplikantët e preferuar.

Kafshët shtëpiake, veçanërisht qentë e mëdhenj, gjithashtu mund ta bëjnë jashtëzakonisht të vështirë gjetjen e një apartamenti të përshtatshëm. Që nga viti 2003, kafshët nuk konsiderohen më objekte sipas ligjit zviceran. Pavarësisht këtij statusi të përmirësuar ligjor, mbajtja e qenve dhe kafshëve të tjera në apartamente me qira mund të jetë e ndërlikuar dhe qiramarrësit nuk kanë të drejtë të përgjithshme për të mbajtur kafshë në banesën e tyre – megjithëse vizitorët mund t’i sjellin ato me vete.

Ndërsa kjo tingëllon e zymtë dhe shumica dërrmuese e pronarëve në Zvicër me të vërtetë nuk janë të prirur të kenë qen që jetojnë në shtëpitë e tyre, ju ende mund të gjeni apartamente të përshtatshme për qentë nëse dini se ku të kërkoni.

Në Facebook mund t’i bashkoheni grupeve miqësore për kafshët shtëpiake, si Immobilien mit Hund Schweiz, për të gjetur strehim për ju dhe qenin tuaj, dhe shumica e faqeve të pasurive të paluajtshme do t’ju lejojnë të filtroni për apartamente të përshtatshme për kafshët shtëpiake. Po kështu, mund të kërkoni edhe apartamente që lejojnë kafshë shtëpiake përmes Tier-Inserate. Faqja e internetit do t’ju lejojë gjithashtu të postoni kërkimin tuaj ku mund të shkruani saktësisht atë që kërkoni në një apartament. Shënim anësor: Apartamentet në periferi të qyteteve më të mëdha dhe veçanërisht në fshat priren të jenë më të përshtatshme për kafshët shtëpiake, transmeton tutje albinfo.ch.

Vendndodhja

Në ditët e sotme njeriu ka nevojë për një dozë të mjaftueshme fati për të gjetur një shtëpi që i përshtatet në mënyrë të përsosur buxhetit, vendndodhjes dhe kritereve të hapësirës suaj. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti me të gjithë.

Pra, merrni parasysh vendndodhjet që mund të mos jenë në qytet, por janë një distancë mjaft e mirë për të udhëtuar nga shtëpia në zyrë. Rregulli i përgjithshëm është sa më tej lëvizni nga qyteti; marrin qiratë më të lira dhe të bollshme. Për fat të mirë, Zvicra është e lidhur mirë dhe mjaft e vogël, kështu që largimi nga qyteti nuk është i barabartë me udhëtimin për orë të tëra.

Ata që kërkojnë apartamente në Cyrih, qyteti më i goditur i Zvicrës kur bëhet fjalë për mungesën e banesave, mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë fshatrat e udhëtarëve si Wetzikon, Buchs, Opfikon, Volketswil ose Pfäffikon. Të gjitha janë më pak se një orë nga qendra e qytetit, kanë qasje të lehtë në ambientet e jashtme dhe shumë apartamente të lira (dhe të bollshme) për të zgjedhur.

E njëjta gjë mund të thuhet për Gjenevën dhe Bazelin, ku qytetet më të vogla të vendosura në periferi bëjnë alternativa të shkëlqyera.

Liestal ka dëshmuar një alternativë popullore ndaj Bazelit, jo vetëm që është thjesht një udhëtim 10-minutësh me tren nga qyteti me lidhje të shkëlqyera për të nisur, por lejet e ndërtimit në fakt janë rritur vitet e fundit, që do të thotë se apartamentet e lira janë në rritje.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.