Fillon operacioni i përbashkët FRONTEX në Maqedoni, do të zgjasë deri vitin e ardhshëm

Në Qendrën për trajnim policor në Gjorçe Petrov, me ceremoni solemne do të shënohet fillimi i Operacionit të përbashkët FRONTEX në Maqedoninë e Veriut.

Në ceremoni do të marrin pjesë kryeministri Dimitar Kovaçevski, ministri Oliver Spasovski, drejtori ekzekutiv i FRONTEX, Hans Leitens, ambasadori i BE-së, David Geer dhe Lena Dupont, anëtare e Parlamentit Evropian dhe raportuese për Marrëveshjen e Statusit ndërmjet BE-së dhe Republikës. të Maqedonisë së Veriut.

Operacioni i përbashkët me FRONTEX do të zgjasë deri më 24 janar 2024, me mundësi zgjatjeje dhe synon të mbështesë shërbimet shtetërore në kontrollin kufitar dhe menaxhimin e migracionit duke përfshirë parandalimin, zbulimin dhe parandalimin e krimit ndërkufitar, forcimin e bashkëpunimit operacional dhe mbështetjen e kapaciteteve operacionale.

Parashikohet që gjatë vitit 2023, FRONTEX të caktojë më shumë se 100 oficerë, automjete patrullimi dhe pajisje speciale, të cilat do të rrisin ndjeshëm kapacitetet për zbulimin e aktiviteteve të paligjshme përgjatë kufirit shtetëror.

Kujtojmë se marrëveshja për FRONTEX u nënshkrua më 26 tetor 2022 në Shkup gjatë vizitës së kryetares së Parlamentit Evropian, Ursula von der Leyen dhe është marrëveshje e parë ndërmjet KE-së dhe Maqedonisë së Veriut në gjuhën Maqedonase. Marrëveshja hap mundësinë e krijimit të operacioneve të përbashkëta të Agjencisë Evropiane të Rojës Kufitare dhe Bregdetare në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut. /Telegrafi/

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.