Editorial: Gishti i betejës ruse për ndikim edhe në procesin e ndryshimeve kushtetuese!

Beteja për ndryshime në Kushtetutë, me të cilat do të përfshiheshin edhe bullgarët, që është kusht për fillimin formal të negociatave me Bashkimin Evropian, deri më tani është zhvilluar kryesisht përmes statuseve në rrjetet sociale, konferencave për shtyp dhe deklaratave të politikanëve. Publiku u nda në dy kampe jashtëzakonisht të kundërta, një PO e pakushtëzuar dhe një JO e rreptë. Të dyja palët, pro-qeveritare dhe opozitare, mbetën të shurdhër ndaj argumenteve të atyre me mendime të ndryshme, shkruan Indeks.mk

Tani për këtë çështje kyçe duhet të merret një vendim në Parlament, në seancë plenare, me shumicë dy të tretash. Megjithatë, duke pasur parasysh qëndrimin e përsëritur vazhdimisht të partisë më të opozitares VMRO-DPMNE, iniciativa për ndryshimin e Kushtetutës është vënë në diskutim nëse do të miratohet. Edhe mesazhet e shumë faktorëve ndërkombëtarë për domosdoshmërinë e atij hapi në rrugën drejt BE-së nuk arritën ta ndryshojnë këtë qëndrim të opozitës.

Kështu janë gjërat për momentin, sigurisht, nëse nuk po zhvillohet ndonjë betejë paralele larg syrit të publikut. Se çfarë do të ndodhë më pas, askush nuk mund ta parashikojë me siguri.
Rusia ka kryer një pushtim ushtarak të Ukrainës, luftimet janë të përditshme dhe lufta nuk ka fund për momentin.

Por ajo që është më pak e dukshme është lufta hibride e Moskës në shtetet ku ajo kërkon të ruajë ose zgjerojë ndikimin rus. Në këtë drejtim, duket se ambasada ruse në Maqedoninë e Veriut është një nga më aktivet në Ballkan, sipas numrit të postimeve në rrjetet sociale dhe numrit të ndërveprimeve në ato postime.

Vetëm në vitin 2021 dhe 2022, Ambasada ruse ka publikuar dy herë më shumë postime sesa misionet diplomatike të Bashkimit Evropian (BE), SHBA, Britania e Madhe… dhe disa herë më shumë postime se Ministria e Punëve të Jashtme e Maqedonisë (MPJ).

Këtë e tregon hulumtimi i Qendrës për Studimin e Demokracisë nga Sofja (CSD), e cila ka monitoruar njoftimet e disa ambasadave në Ballkan në dy vitet e fundit.

“Profilet e ambasadave ruse në rrjetet sociale janë një kanal dhe përforcues i propagandës ruse dhe i gjithë gamës së narrativave dezinformative që vijnë nga Kremlini, shumica e të cilave janë të drejtuara kundër Perëndimit dhe mënyrës demokratike të jetesës” – thonë ekspert në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe gjeopolitikën.

Vëllimi i kësaj propagande është i madh dhe mesazhet që arrijnë përmes kanaleve të shumta, janë të përsëritura dhe jo objektive, tregon studimi i titulluar “Një vit i agresionit rus kundër Ukrainës, një studim i propagandës ruse, ndikimeve dhe dezinformatave”, i realizuar nga MOST.

Në funksion të përhapjes së propagandës ruse në vend përfshihen edhe “aktorë vendas”, të cilët e mundësojnë dhe e përforcojnë atë, apo transmetojnë mesazhet.

Në hulumtimin e MOST-t thuhet se përmes rrjeteve sociale po shpallet një ideologji e ekstremit të djathtë dhe nacionalist, e cila kontribuon në promovimin e përmbajtjeve nacionaliste, ksenofobike dhe joliberale që krijon përçarje të mëtejshme…

Në anën tjetër, në Maqedoninë e Veriut është duke u zhvilluar procesi për ndryshime kushtetuese, me të cilat, ndër të tjera, bullgarët janë përfshirë në Kushtetutë. Ndryshimet janë të nevojshme për të vazhduar integrimin në Bashkimin Evropian (BE).

Pikërisht për amendamentet kushtetuese “botët rusë dhe politikanët dhe analistët e paguar” përhapin gënjeshtra dhe histeri se me ta do të ndodhë bullgarizimi dhe asimilimi, ka deklaruar kryeministri Dimitar Kovaçevski më 28 korrik, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve.

Kreu i shtetit në disa raste ka theksuar se Moska financon disa subjekte politike në Maqedoninë e Veriut dhe ndërhyn në punët e brendshme të vendit.

Se ka njerëz në rajon dhe në Rusi që nuk janë në favor të anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE, tha i dërguari special amerikan James Rubin në prill të këtij viti, gjatë vizitës së tij në Shkup.

“Ata ulen dhe mendojnë se çfarë lloj problemi të bëjnë,” tha Rubin, duke theksuar se Ballkani Perëndimor është “helmuar” nga dezinformatat nga Rusia dhe Kina.
Pas agresionit rus kundër Ukrainës, më 24 shkurt 2022, Maqedonia e Veriut, si anëtare e NATO-s dhe aspirante për anëtarësim në Bashkimin Evropian, iu bashkua vendeve që dënuan agresionin dhe vendosën sanksione kundër Federatës Ruse. Maqedonia e Veriut gjithashtu ka ofruar ndihmë ushtarake për Ukrainën në disa raste.(Indeks.mk)

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.