E thotë shkenca, kjo është puna më stresuese…

Në një studim afatgjatë, shkencëtarët zbuluan se cila punë është në të vërtetë më stresuese.

Një agjent burse, një shofer autobusi, një mësues kopshti, një pilot, një arkëtar, një mjek – të gjitha këto janë punë që mund të imagjinojmë të kryesojnë listën e punëve më stresuese në botë.

Por jo, puna më stresuese në botë është… të jesh kamerier.

Të paktën kështu pretendon një studim i Universitetit Mjekësor Jugor në Kinë.

Në fillim mund të jetë pak befasuese, sepse është një punë me më pak përgjegjësi sesa, për shembull, një pilot.

Por nëse mendoni mirë, rezultati i studimit duket më bindës.

Kamerierët janë vazhdimisht nën presion mendor dhe fizik gjatë orarit të punës dhe faktori i stresit është jashtëzakonisht i lartë.

Në këmbim, ata përjetojnë pak vlerësim dhe, sikur të mos mjaftonte, puna është shumë e nënpaguar. Së fundi, ndryshe nga mjekët, për shembull, kamerierët nuk shpërblehen me pagë dhe mirënjohje të mirë.

Shkencëtarët kanë zbuluar gjithashtu se stresi i bën kamerierët të synojnë më shpesh cigaren dhe alkoolin. Studimi afatgjatë u krye për 17 vjet me gjithsej 136,000 pjesëmarrës.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.