Dezinformatat! Shteti serb merr pjesë në krijimin e lajmeve të rreme përmes mediave të caktuara…

Shpërndahen dezinformata, gjysmëinformata, propaganda që gjithçka të mbetet në mjegull dhe njerëzit të mos informohen, tha Ivana Petronijeviq Terziq nga Demostati, ndërsa gazetarja e Istinomer Milijana Rogaç thekson se qytetarët mashtrohen sepse ajo që ata marrin është prodhim i mjegull në baza ditore.

Serbia është ndër bazat më të mëdha të rritjes së lajmeve të rreme në Evropë, sipas hulumtimit të Monitor of European Communications. Gjithashtu, Serbia është specifike se shteti merr pjesë në krijimin e lajmeve të rreme përmes mediave të caktuara nën kontrollin e tyre.

“Serbia është mes Lindjes dhe Perëndimit dhe është nën sulmin e shumë fushatave dezinformuese që u intensifikuan pas luftës në Ukrainë”, tha Ivana Petronijeviq Terziq nga Demostati, duke thënë se në Perëndim thonë se Serbia është vendi nga fillon përhapja e dezinformatave për Rusinë.

Siç theksoi ajo, qytetarët janë mësuar të marrin informacione të manipuluara dhe të sprapsura dhe kjo shpesh vjen nga strukturat shtetërore, mediat marrin pjesë shumë në këtë dhe e treta janë rrjetet sociale.

Një pjesë e madhe e qytetarëve, sipas saj, nuk janë në gjendje të njohin se çfarë është lajm i rremë, dhe pasojë e kësaj është që qytetarët të mbeten të painformuar për çështje të rëndësishme që shqetësojnë të gjithë.

Shpërndahen dezinformata, gjysmëinformata, propaganda që gjithçka të mbetet në mjegull dhe që njerëzit të mos informohen dhe të marrin vendime”, tha ajo.

Politikanët, siç theksoi ajo, dalin me shumë të dhëna, informacione të vështira për t’u ndjekur, duke mjegulluar kështu të gjithë hapësirën.

Ajo thekson se duhet të ketë teknika për të kapërcyer përhapjen e lajmeve të rreme dhe dezinformatave, dhe njëra prej tyre është që të ketë një strukturë shtetërore që do të mbante përgjegjësi për diçka që u tha, pastaj të kishte mekanizma që do të sanksiononin, në mënyrë që media nuk merret me propagandën, si dhe vëmendjen mediatike, për të cilën ndërgjegjësimi kritik është më i rëndësishmi.

“Është specifike për Serbinë që ekziston një mekanizëm i integruar, i lubrifikuar i spinit dhe dezinformimit, në të cilin një qytetar i thjeshtë e ka të vështirë të lundrojë, kështu që nuk është çudi që qytetarët të shpifen, sepse ajo që ata marrin është prodhimi i mjegullës. në baza ditore”, tha gazetarja e Istinomer, Milijana Rogaq.

Për mediat tradicionale, thotë ai, manipulimi i fakteve dhe paragjykimet janë karakteristike.

Sipas saj, politikanët deklarojnë gjithfarë gjërash pa asnjë përgjegjësi dhe mediat si “kaldaja e rrjedhës” e publikojnë pa e kontrolluar dhe analizuar, thekson ajo.

Qytetarët do të duhej të lexonin më shumë media, të kontrollonin lajmet nga më shumë burime.

“Mediat kanë një përgjegjësi të madhe sepse është detyrë e tyre të informojnë qytetarët, gjë që nuk po e bëjnë”, thekson ajo dhe shton se informacionin e gjejnë në rrjetet sociale por nuk i kontrollojnë dhe publikojnë lajme të rreme.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.