Cilat vende janë më së shumti dhe më pak të varura nga duhani dhe cigaret elektrike në Evropë?

A janë cigaret elektronike një mik apo një armik? Dhe si krahasohen vendet evropiane për sa i përket normave të pirjes së duhanit – çfarë po ndodhë me cigaret elektronike?

Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda kanë njoftuar një goditje ndaj cigareve elektronike të shitura ose të shpërndara për njerëzit nën moshën 18 vjeç.

Qeveria britanike më herët zbuloi planet për të ndihmuar duhanpirësit të lënë duhanin duke kaluar te cigaret elektronike, por ajo e quan rritjen e numrit të të rinjve që pinë duhan një shkak për shqetësim dhe thotë se jo duhanpirësit nuk duhet të inkurajohen të fillojnë të pinë duhan.

Një iniciativë e Mbretërisë së Bashkuar e prezantuar në prill synon të largojë një milion duhanpirës nga duhani dhe të përdorin cigare elektrike.

Qeveria gjithashtu planifikon t’u ofrojë grave shtatzëna kupona në vlerë deri 400 £ (456 €) si një nxitje financiare për të lënë duhanin.

Lëvizjet, të cilat aktivistët i kanë quajtur hapa në drejtimin e duhur, janë pjesë e një strategjie më të gjerë për ta bërë vendin “pa duhan” deri në vitin 2030, ose uljen e normave të pirjes së duhanit në afërsisht 5 për qind.

Ndërsa në Irlandë, legjislacioni që ndalon shitjen e cigareve elektronike për të miturit pritet të miratohet në korrik.

Por cila është situata në vendet e tjera në Evropë dhe si krahasohen normat e tyre të pirjes së duhanit dhe “avullimit”?

Pirja e duhanit në Evropë

Sipas të dhënave të përpiluara nga Eurostat, 19.7 për qind e popullsisë së BE-së pi duhan çdo ditë, shkruan Euronews, përcjell Telegrafi.

Në vitin 2019, 5.9 për qind pinin 20 ose më shumë cigare në baza ditore dhe 12.6 për qind pinin më pak se 20 njësi.

Vendet që pinë më shumë duhan në BE janë Bullgaria, me 28,2 për qind të popullsisë që konsumon duhan çdo ditë, pastaj Turqia (27,3 për qind), Greqia (27,2 për qind), Hungaria (25,8 për qind) dhe Letonia (24,9 për qind).

Vendet me më pak duhanpirës janë Suedia (9,3 për qind), Islanda (11,2 për qind), Finlanda (12,5 për qind), Norvegjia (12,9 për qind) dhe Luksemburgu (13,5 për qind).

Ndryshe, Suedia, vendi evropian me normat më të ulëta të pirjes së duhanit, ka luftuar me cigaren prej vitesh.

Pirja e duhanit u ndalua në të gjitha baret dhe restorantet në fillim të vitit 2005. Në vitin 2019, ndalimi u zgjerua më tej për të përfshirë ulëset në natyrë në bare dhe restorante, si dhe në vende publike.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.