Çfarë vidhet më shumë nga konsumatorët në marketet zvicerane?

Migros dhe Coop mbushin marketet me kamera, vjedhjet u shkaktojnë humbje qindra miliona franga çdo vit.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Shkalla e vjedhjeve në shitje me pakicë po rritet. Ka të ngjarë të rritet më tej me inflacionin. Kjo është arsyeja pse Migros dhe Coop po përmirësohen: me kamera, barriera dhe detektivë shtesë të dyqaneve, përcjell albinfo.ch.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Një 31-vjeçar dëshiron të blejë në degën Migros në qendrën Glatt të Cyrihut për rreth 1323 franga – pajisje elektronike, lodra, mish. Shumë mish: entrecôtes organike për 198 franga, schnitzel viçi për 130 franga dhe mish i planifikuar për 252 franga. Megjithatë, me pajisjen Subito, ajo skanon vetëm nëntë artikuj me vlerë 40 franga, kontrollohet rastësisht në dalje – dhe kapet, shkruan gazeta Blick.

Përveç kësaj, një detektiv dyqani kishte parë më parë se si nëna e dy fëmijëve të vegjël i zhvendoste mallrat në karrocën e blerjeve midis dy rafteve në mënyrë të tillë që mishi i shtrenjtë të mos shihej më nga jashtë. Ajo u dënua gjykatë javën e kaluar.

Djathi dhe mishi i freskët, dy produktet që kryesisht vidhen

Edhe pse kjo është ndoshta vetëm një pjesë e vogël e asaj që është vjedhur në të vërtetë: Vjedhja bëhet shkelje zyrtare vetëm për mallrat me vlerë 300 franga ose më shumë; nën këtë prag i takon degës të vendosë nëse do ta raportojë atë. Disa kantone gjithashtu kanë procedurë të thjeshtuar pa njoftim.

Mishi, djathi dhe pajisjet elektronike janë më të njohura te hajdutët zviceranë; në mbarë botën është djathi. Llojet e shtrenjta të parmixhanit janë veçanërisht të njohura në tregtinë me pakicë, dhe disa prej tyre rishiten. Kështu thuhet në një raport të Qendrës Britanike për Kërkime me Pakicë, për të cilën janë ekzaminuar 1187 zinxhirë të shitjes me pakicë në 43 vende. Vjedhja e djathit është aq e përhapur sa më shumë se katër për qind e vëllimit të prodhimit të prodhuar në mbarë botën vidhet.

Në gjithë Zvicrën shitësit me pakicë ka të ngjarë të humbasin qindra miliona franga çdo vit përmes krimeve të tilla. As Coop, as Migros, Aldi apo Lidl nuk bëjnë të ditur shifrat aktuale; në qershor 2022, megjithatë, një zëdhënës i Migros tha rreth “20 minuta”: “Një për qind e shitjeve në arkat ndoshta do të harrojë të skanojë”. Me një qarkullim prej rreth 30 miliardë, kjo do të ishte 300 milionë franga – në vit.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.