Besa dhe Alternative hipin në anijen anti-evropiane të Mickoskit dhe Apasievit!

Presidenti me mbështetje të qartë për ndryshimet kushtetuese, por me rezervë për marrëveshje mes palëve, publikoi disa nga emrat e grupit të punës.

Presidenti i shtetit Stevo Pendarovski sëfundmi ka deklaruar se i përkrah ndryshimet kushtetuese, por ka theksuar se nuk është optimist për një marrëveshje mes partive politike për ndryshimet në Kushtetutë. Ministria e Drejtësisë bëri të ditur emrat e pjesëmarrësve në grupin punues për ndryshimet kushtetuese të propozuara nga partitë dhe institucionet politike parlamentare. Dhjetë parti nga qeveria dhe tre institucione propozuan përfaqësuesit e tyre, ndërsa partitë opozitare VMRO-DPMNE, Levica, Alternativa, Lëvizja Besa, Lidhja Demokratike e Pavle Trajanovit, Partia Socialiste e Maqedonisë dhe GROM-i  i Stevçe Jakimovskit do të jenë pa përfaqësuesit e tyre në grup, shkruan Indeks.mk

Nga Ministria e Drejtësisë thonë se deri në fund të javës do të shpallen emrat e ekspertëve që do të jenë pjesë e grupit punues për përgatitjen e amendamenteve kushtetuese.

Presidenti Pendarovski në intervistë për TV Sitel ka deklaruar se i dëgjon me vëmendje të gjithë politikanët në vend që flasin publikisht për çështjen e ndryshimeve kushtetuese.

“Nëse them se jam pesimist, dhe jam, sepse këtë e them vazhdimisht për një vit, dikush nga Qeveria do të më qortojë dhe do të thotë që të krijoj një atmosferë në të cilën do të përparojmë. I dëgjoj me shumë vëmendje të gjithë politikanët në Maqedoni që flasin publikisht për këtë temë. Kush do të thotë se këtu ka ndonjë hapësirë ​​në të cilën mund të pajtohemi. Unë nuk e shoh atë hapësirë. Unë jam pro ndryshimeve kushtetuese, jo nesër, por sot, por si mund t’i detyrojmë ata njerëz të votojnë?” ka thënë Pendarovski, përcjell Indeks.mk

Ai vlerësoi se partitë opozitare, mbi të gjitha VMRO-DPMNE, “bëjnë politikë partiake, e jo shtetërore” dhe sepse, siç tha ai, fillimisht duan të vijnë në pushtet, e pastaj të mendojnë për dy të tretat.

Presidenti nuk sheh problem nëse në Kushtetutë përveç popullit maqedonas përfshihen edhe pjesë të asaj bullgare, malazeze, kroate etj.

Në anën tjetër, partitë politike tanimë vetëm se kanë caktuar përfaqësuesit e tyre në grupin e punës për ndryshimet kushtetuese.

LSDM ka caktuar Cvetanka Ivanova, BDI – Arbër Ademi, ASH- Remzi Mehmedi, Sonja Mirakovskën PRSD, Nano Ruzhinin PLD, Hrista Najdanov nga DM, Temelko Risteski nga Partia e Pensionistëve, Rametula Kuqi nga PDSH, Eran Kurtis nga Partia Lëvizja e Turqve dhe Bejxhan Ilyas nga Partia Demokratike e Turqve.

Aleksandar Spasov nga Kabineti i Presidentit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dragan Tilev nga Sekretariati për Çështje Evropiane dhe Shpend Sadiki nga Ministria e Punëve të Jashtme janë propozuar nga institucionet.

Ministria e Drejtësisë thotë se deri në fund të javës do të shpallen ekspertët që do të jenë pjesë e grupit të punës për përgatitjen e ndryshimeve kushtetuese.

“Ky trup punues është i ngarkuar nga Qeveria që të përgatisë propozim-iniciativën për nevojën e ndryshimeve kushtetuese. Propozuesja e ndryshimeve kushtetuese është qeveria. Pas përgatitjes së amendamenteve, propozimi do të kalojë në të gjitha trupat punuese brenda Parlamentit. Njëkohësisht do të mbahen dëgjime publike ekspertësh në të cilat ekspertë, parti, organizata të shoqërisë civile dhe institucione të tjera do të mund të shprehin qëndrimet e tyre”, njofton Ministria e Drejtësisë.

Procesi i ndryshimeve kushtetuese është një detyrim që lidhet me negociatat e anëtarësimit me Bashkimin Evropian, sipas të cilit grupi i punës duhet të përgatisë një propozim. Kjo është diçka që theksohet vazhdimisht nga pushteti, ndërkohë që sipas opozitës, ngritja e grupit të punës është e kotë, pasi siç thonë ndryshimet kushtetuese, pa zgjedhje as në këtë përbërje parlamentare nuk janë të mundshme.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tanimë ka deklaruar se ndryshimet kushtetuese janë diçka që është obligim i vendit tonë në pjesën e anëtarësimit në BE dhe për të pritej se cilat parti do të marrin pjesë dhe cilat nuk do të marrin pjesë në grupin punues.

“Në vend kemi dy koncepte – një koncept janë partitë politike që mbështesin Maqedoninë e Veriut, anëtare e NATO-s dhe BE-së, dhe kemi një grup të dytë të partive politike të udhëhequra nga Levica dhe pengu i tyre VMRO-DPMNE të cilat janë kundër anëtarësimit të vendit në NATO dhe BE” ka deklaruar Kovaçevski.

I dërguari i posaçëm dhe koordinatori i Qendrës për Angazhim Global (GEC) të Departamentit Amerikan të Shtetit, James Rubin, i cili ishte për vizitë në vend, i trajtoi ndryshimet kushtetuese nga një aspekt tjetër – si temë që përdoret për përhapjen e dezinformatave.

Rubin theksoi se vendi tani përballet me një vendim për ndryshime kushtetuese, pasi u detyrua të merrte vendime shumë të vështira në të kaluarën, madje edhe të ndryshonte emrin për t’u bërë anëtare e NATO-s, duke theksuar se shpreson që qeveria të ketë lidershipi i nevojshëm politik për të ndërmarrë hapat e nevojshëm për ta futur vendin në BE.

Sipas tij, është legjitime që dikush të shprehë mendimin e tij dhe të mos pajtohet me vendime të tilla, por nëse përhapet dezinformata dhe propagandë, atëherë do të jetë shumë e vështirë të zhvillohet një debat politik normal për çështje si ndryshimi i Kushtetutës.

“Jam i sigurt se ka disa në rajon dhe në Kremlin që nuk duan të shohin përparim në këtë çështje dhe duan të pengojnë Maqedoninë e Veriut të përparojë drejt institucioneve evropiane dhe po mendojnë se si të shkaktojnë probleme”, tha Rubin, duke u shprehur. Shpresoj se qeveria në bashkëpunim me SHBA-në do të jetë në gjendje të krijojë një qasje gjithëpërfshirëse, infrastrukturë dhe ligje për t’u marrë me përhapësit e dezinformatave.

Rubin bëri të ditur se së shpejti do të vizitojë Bullgarinë, e cila, ndonëse është anëtare e NATO-s dhe aleate e SHBA-ve, ka, siç tha ai, “ndotës të shumtë” që përhapin histori të ndryshme, manipulime, e ndonjëherë edhe gënjeshtra.

Procesi i shqyrtimit të legjislacionit me BE-në duhet të përfundojë deri në fund të nëntorit të këtij viti dhe procedura për ndryshimet kushtetuese pritet të përfundojë në fund të vitit, në mënyrë që vendi të hapë zyrtarisht Klasterin e parë në negociatat me BE-në. (Indeks.mk)

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.