BE përgadit pako kompensimi për fermerët e prekur nga importi i grurit ukrainas

Bashkimi Evropian është vendosur të sigurojë 100 milionë euro kompensim për fermerët në pesë vende në kufi me Ukrainën, të cilat janë prekur nga një rritje në importet e grurit.

Brukselit i është kërkuar të ndërhyjë dhe të gjejë një zgjidhje pasi Polonia dhe Hungaria ndaluan disa importe fundjavën e kaluar, me vendet e tjera të Evropës Lindore që treguan se do të ndiqnin shembullin.

Masa erdhi në shenjë proteste kundër turmës së importeve të lira ukrainase, të cilat u bllokuan në vendet për shkak të pengesave logjistike, duke i detyruar fermerët vendas të konkurrojnë me çmime të shtrembëruara.

Komisioni Evropian tha sot se do të marrë “masa parandaluese” emergjente për grurin, misrin, farat e lulediellit dhe farat e përdhunimit pas një ankese të përbashkët nga Bullgaria, Hungaria, Polonia, Rumania dhe Sllovakia.

Një zyrtar i BE tha se drithërat ukrainas do të hyjnë në vendet vetëm nëse do të eksportohen diku tjetër dhe masa do të jetë në fuqi deri në fund të qershorit. /Abc news

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.