Bardhyl Dauti: Korridori 8 do të ndërtohet në kohë rekorde, besoni te Amerika dhe Bechtel – Enka

Të martën u hudh gurthemeli për ndërtimin e Korridorit 8 që do lidh Tetovën me Durrësin pjesë e një rruge shumë të rëndësishme evropiane.

Korridori 8 është i rëndësishëm për shkak të pozicionit strategjik që ka në Europë Juglindore. Ai fillon në Itali dhe kalon nëpër Shqipëri, Maqedoni, Bullgari dhe Rumaninë, duke lidhur detin Adriatik me Detin e Zi dhe Detin Egje. Korridori 8 është një rrugë trans-europiane dhe është e rëndësishme për transportin e mallrave dhe njerëzve në mes të këtyre vendeve.

Korridori 8 është gjithashtu i rëndësishëm për shkak të rëndësisë së tij gjeopolitike. Ai lidh Europën Lindore me Europën Perëndimore dhe është një rrugë e rëndësishme për tregtinë dhe komunikimin në mes të vendeve të Ballkanit dhe Europës. Korridori 8 është gjithashtu një pjesë e Rrugës së Mëndafshit, e cila është një rruge trans-kombëtare e cila kalon nëpër disa vende në mes të Evropës Lindore dhe Lindjes së Mesme.

Korridori 8 është gjithashtu i rëndësishëm për turizmin, duke lidhur disa prej vendeve më të bukura dhe më të vizituara në Europë Juglindore. Me kalimin e kohës, është bërë gjithnjë e më e rëndësishme për zhvillimin ekonomik dhe integrimit rajonal në këtë pjesë të Evropës.

Sipas profesorit universitar, Bardhyl Dauti, Korridori 8 ka vlerë të madhe ekonomike.

“Fakti që ishte ambasadorja amerikane dhe përfaqësues të kompanisë Bechtel – Enka kjo flet për seriozietin e projektit dhe kjo pritet që ky projekt të realizohet në një kohë rekord” u shpreh Dauti.

Dauti shton se rëndësia e projektit është hapja e tregjeve dhe lidhja me shtetet si Shqipria ku edhe do të lidhemi me portin e Durrësit.

Profesori thotë se ky projekt ka edhe strategji për komunitetin biznesor, zhvillime dinamike, eksprorojimet në fakt do të ketë vlerë të madhe ekonomike.

Sa i përket figurave politike dhe partive politike që nuk e mbështesin, Profesori Dauti thotë se ska ligjikë të racionale që të kundër këtyre projekteve sepse këto projekte mundësojnë lidhje mundësojnë hapje mundësojnë zhvillim dhe këta janë synimet bazë.

Dauti në fund u shpreh se këto projekte duhet të përshendeten dhe të mbështeten.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.