Banorët e Gazës përballen me vështirësi për rituale gjatë Ramazanit për shkak të shkatërrimit të xhamive

Që nga shkurti, Ministria e Vakëfeve dhe Çështjeve Fetare në Gaza raportoi se afërsisht 1000 nga 1200 xhami në total, duke përfshirë vendet historike, janë shkatërruar pjesërisht ose plotësisht për shkak të sulmeve izraelite. Këto sulme, që vazhdojnë që nga 7 tetori i vitit të kaluar, kanë marrë jetën e mbi 100 figurave fetare, duke përfshirë predikuesit, dijetarët, imamët, myezinët (ata që këndojnë ezanin) dhe hafizët (individët që kanë mësuar përmendësh Kuranin).

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Shkatërrimi i xhamive e ka dëmtuar rëndë aftësinë e banorëve për t’u mbledhur për namazet e natës së teravive gjatë Ramazanit, një praktikë e përbashkët për respektimin e muajit. Për më tepër, qasja e kufizuar në ujë i ka penguar individët nga marrja e abdesit të detyrueshëm para namazit, duke i shtuar sfidat me të cilat përballen adhuruesit.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Zhvendosja e detyruar si rezultat i sulmeve i ka thyer shpirtërisht familjet, duke i penguar shumë nga ta të marrin pjesë në vaktet dhe festimet tradicionale të përbashkëta. Mohammed Hamouda, një punonjës shëndetësor i zhvendosur, shprehu vështirësinë e tij duke u shpjeguar fëmijëve të tij pse ata nuk do të jenë në gjendje të shijojnë pjatat e zakonshme palestineze apo të marrin dhurata gjatë Ramazanit. Shpërngulja ka shpërndarë familje të gjera, duke i eliminuar ftesat dhe mbledhjet e zakonshme për darkë që dikur e karakterizonin muajin e shenjtë për shumë njerëz.

Konflikti i vazhdueshëm i ka shkatërruar shpresat e banorëve të Gazës për një Ramazan paqësor dhe shpirtërisht të përmbushur. Rrethimi i vendosur nga Izraeli e ka përkeqësuar situatën, duke shkaktuar një mungesë të furnizimeve kritike dhe duke çuar në uri në mesin e palestinezëve.Xhihad Abu Watfa, duke i vëzhguar kushtet e rënda në Beit Lahia, tregoi dëshmitarë të fëmijëve të uritur që kërkonin ushqim, duke e vënë theksin tek dëshpërimi i përhapur në komunitet.Me qasjen në ushqime me vlera ushqyese të kufizuara, palestinezët po përdorin alternativa të pakta si supa me bazë uji, krem ose biskota të vogla për të mbajtur veten. Situata është veçanërisht e rëndë në enklavën veriore, ku është përqendruar ofensiva ushtarake e Izraelit, duke i përkeqësuar nivelet e urisë kritike.Lufta në Gaza e ka prishur respektimin tradicional të Ramazanit, duke i lënë shumë palestinezë të përpiqen të gjejnë ushqim, t’i respektojnë detyrat e tyre fetare dhe ta ruajnë një ndjenjë normaliteti në mes të konfliktit të vazhdueshëm dhe krizës humanitare./CNN

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.