Arkeologët zbulojnë varrin 4500-vjeçar egjiptian, gjejnë thesare të mahnitshme

Arkeologët kanë bërë një zbulim novator në nekropolin e Saqqara, që ndodhet në jug të Kajros, ku kanë gjetur një varr të lashtë egjiptian të gdhendur në shkëmb rreth 4000 vjet më parë.

Zbulimi i jashtëzakonshëm, i konfirmuar së fundmi nga Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve të Egjiptit, është nxjerrë në dritë nga një përpjekje bashkëpunuese midis arkeologëve egjiptianë dhe japonezë, shkruan euronews, transmeton Klankosova.tv.

Varri, që daton midis 2649 dhe 2150 para Krishtit dhe përmban varre dhe artefakte të shumta që përfshijnë periudha të ndryshme historike, “siguron njohuri të paçmueshme në historinë e këtij rajoni”, tha Nozomu Kawai, kreu i ekipit.

This burial dates back to the Second Dynasty, around 4,800 years ago. It shows a crouching individual within the remains of a wooden box.

Ekipi ndërkombëtar zbuloi një mori thesaresh gjatë misionit të tyre, duke përfshirë varrosje, elemente arkitekturore dhe një sërë artefaktesh magjepsëse.

Veçanërisht, ata zbuluan mbetjet e një njeriu të varrosur së bashku me një maskë me ngjyra të gjalla, si dhe një vend varrimi për një fëmijë të vogël që daton nga Dinastia e Dytë (2890 – 2686 para Krishtit).

A relic saying that it was created for a man named Heroide (left), a sarcophagus with a mummy inside (right).

Brenda varrit, një arkivol nga dinastia e 18-të (1550-1295 p.e.s) zbuloi një enë alabastri të ruajtur jashtëzakonisht mirë.

Për më tepër, u zbuluan dy statuja terrakote që portretizojnë perëndeshën e lashtë egjiptiane Isis, të lidhur fillimisht me praktikat funerale dhe hyjninë fëmijë Harpocrates, i njohur si perëndia e heshtjes dhe sekreteve gjatë periudhave Ptolemaike.

A coloured mask found at a burial site in Saqqara

Gjetjet e mëtejshme përfshinin një stelë, një pllakë guri të gdhendur, që mbante një mbishkrim që identifikonte se i përkiste një burri të quajtur “Heroide”, amuleta të ndryshme dhe ostraca (pjesë qeramike të thyer).

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.