A është e shëndetshme të hani ushqim pikant?

E vetmja negative e ushqimit pikant është dhimbja që shkakton apo ka pasoja më të rënda që duhet të kemi parasysh?

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Në shumë vende të botës, ushqimi pikant është një nga simbolet kryesore të kulturës dhe kuzhinës, ai konsumohet dhe dashurohet nga miliona njerëz çdo ditë, megjithëse zakonisht çon në një ndjesi djegieje të pakëndshme dhe dhimbje në gojë dhe fyt. E vetmja negative e ushqimit pikant është dhimbja që shkakton apo ka pasoja më të rënda që duhet të kemi parasysh? A mund të jetë i dobishëm për shëndetin tonë?

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Dikujt i pëlqen ushqimi pikant, ndërsa dikush nuk mund ta tolerojë fare. Ka shumë lloje të erëzave dhe ushqimeve të ndryshme djegëse, por ajo që të gjitha kanë të përbashkët është kapsaicina, një përbërje kimike që zakonisht gjendet në specat djegës.
Kapsaicina aktivizon disa rrugë biologjike tek gjitarët (të njëjtat rrugë që aktivizohen kur jemi të ekspozuar ndaj temperaturave të larta). Më pas, dhimbja e shkaktuar nga ushqimet pikante mund të stimulojë trupin të çlirojë endorfinë dhe dopaminë, gjë që shkakton një ndjenjë lehtësimi apo edhe një shkallë euforie, e cila mund të shpjegojë pse shumë njerëz pëlqejnë ushqimet pikante, edhe pse përvoja fiziologjike nuk është e këndshme ( dhimbje, djersitje, lot në sy… .). Ata me më shumë receptorë kapsaicin në përgjithësi kanë një tolerancë më të ulët ndaj nxehtësisë, pasi reagimet mund të jenë më intensive.

Cilat janë rreziqet e mundshme?

Efektet afatshkurtra të ngrënies së ushqimeve jashtëzakonisht pikante variojnë nga një ndjesi e këndshme ngrohtësie deri tek një ndjesi e dhimbshme djegieje në buzë, gjuhë dhe gojë. Ushqimi pikant mund të shkaktojë forma të ndryshme shqetësimi në traktin tretës, dhimbje koke apo edhe të vjella.

Nëse një ushqim pikant është i pakëndshëm për t’u ngrënë ose shkakton simptoma të pakëndshme si migrena, dhimbje stomaku dhe diarre, atëherë ndoshta është më mirë ta shmangni atë, veçanërisht nëse keni sëmundje inflamatore të zorrëve ose stomak të ndjeshëm. Përveç kësaj, helmimi me kapsaicinë mund të jetë shumë i rrezikshëm. Nëse bie në kontakt me lëkurën dhe sytë, mund të shkaktojë reaksion të fortë, dhimbje, sekretim lotësh, madje edhe probleme me frymëmarrjen (prandaj është një nga përbërësit e lotëve).

Kapsaicina mund të jetë fatale kur konsumohet në sasi të tepërta, por njerëzit në përgjithësi nuk mund ta kalojnë një kufi të tillë. Sipas revistës së Cleveland Clinic, nëse pesha e trupit të një personi është rreth shtatëdhjetë kilogramë, ai do të duhet të hajë më shumë se një kilogram speca djegës për të qenë në rrezik.

Prandaj, rekomandohet që ata që kanë stomak/zorrë të ndjeshme dhe që nuk kanë krijuar tolerancë, të fusin gradualisht në dietën e tyre ushqime pikante, në mënyrë që të mos mbingarkohet ogranizmi.

Edhe pse ato shkaktojnë djegie, djersitje dhe lotim të syve, ushqimet pikante në fakt mund të kenë disa efekte pozitive shëndetësore. Një studim nga revista Oxford Academic tregoi se ato mund të parandalojnë shfaqjen e ulçerës në stomak, sepse parandalojnë përhapjen e baktereve që mund të shkaktojnë këtë sëmundje. Gjithashtu, studime të shumta kanë treguar se personat që konsumojnë ushqime pikante kanë një metabolizëm më të mirë, gjë që ndihmon në humbjen e peshës.

Ushqimet pikante gjithashtu ndihmojnë trupin të tresë yndyrën, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun e presionit të lartë të gjakut, kolesterolit dhe diabetit të tipit 2. Një studim nga Universiteti i Vermontit madje zbuloi se njerëzit që hanë rregullisht speca djegës kishin trembëdhjetë për qind më pak rrezik për t’u prekur nga shtatzënia e parakohshme. vdekje, sepse ushqimi pikant përmirëson funksionin e zemrës duke djegur yndyrën në mënyrë më efikase.

Mund të konkludojmë se, nëse na pëlqen ushqimi pikant dhe nuk e shtyjmë veten përtej kufijve të tolerancës, atëherë sigurisht që mund të bëjmë më shumë mirë sesa dëm dhe mund ta shijojmë lirisht “thumbën”.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.