A është e rrezikshme shpresa e tepërt? Ja ana e errët e saj

Sipas hulumtimeve të reja, ka një anë të errët për të shpresuar që të gjithë duhet të jemi të vetëdijshëm.

Dy fytyrat e shpresës

Ka dy fytyra shprese, njëra është fuqia e saj për të na frymëzuar dhe motivuar, dhe tjetra është potenciali i saj për të na verbuar ndaj realitetit dhe për të na vënë në zhgënjim. E habitur apo jo?

Studimi zbuloi se njerëzit që kanë shumë shpresë kishin më shumë gjasa të përjetonin emocione negative, të tilla si zhgënjimi dhe zhgënjimi, kur përballeshin me dështim.

Kur i jepni shumë rëndësi shpresës, rrezikoni të injoroni ndikimin negativ të shpresës, duke shmangur punën e vështirë që duhet për t’i përmirësuar gjërat. Jeni kaq të fokusuar në potencialin për një të ardhme më të mirë, saqë harroni të ndërmerrni veprime në të tashmen.

Por prisni, përkeqësohet. Kur keni shumë shpresë, mund të bëheni edhe të vetëkënaqur. Kjo do të thotë, ju filloni të besoni se suksesi është i pashmangshëm, kështu që nuk bëni aq shumë përpjekje ose punoni aq shumë sa duhet.

Ana e errët e shpresës

Një sondazh zbuloi se 44% e studentëve me nivele të larta shprese e braktisën kolegjin, krahasuar me vetëm 12% të studentëve me nivele më të ulëta shprese. Kjo ishte për shkak se studentët me nivele të larta shprese kishin pritshmëri jorealiste për aftësitë e tyre akademike dhe kishin më shumë gjasa të shtynin dhe të neglizhonin studimet e tyre në vend që të punonin për qëllimet e tyre.

Një studim tjetër zbuloi se pacientët me kancer që kishin nivele të larta shprese kishin më shumë gjasa të përjetonin depresion dhe ankth.

Kjo ndodhi sepse ata shpresonin për një kurë ose një shërim të mrekullueshëm, por nëse realiteti është se sëmundja juaj është terminale, kjo shpresë mund t’ju ndalojë të pranoni situatën tuaj dhe të përqendroheni në atë që është vërtet e rëndësishme në kohën tuaj të mbetur.

Si të mbroheni nga ana e errët e shpresës

Ju duhet të balanconi shpresën tuaj me një dozë të shëndetshme realizmi.

Është gjithashtu e rëndësishme të ndërmerrni veprime në të tashmen. Në vend që t’i vendosni pritshmëritë tuaja shumë të larta, jini realistë për atë që mund të arrini. Sigurisht, ëndërroni shumë, por jini edhe praktik.

Nëse jeni në një marrëdhënie toksike, kërkoni burime dhe mbështetje për t’ju ndihmuar të largoheni dhe të vazhdoni përpara. Nëse jeni duke luftuar me një kërkim pune, ndërmerrni hapa për të përmirësuar aftësitë tuaja dhe për t’u lidhur me të tjerët në fushën tuaj.

Në vend që të shpresoni për një kurë mrekullie, mund të shpresoni për trajtim efektiv dhe të punoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të menaxhuar simptomat tuaja dhe për të ruajtur cilësinë e jetës tuaj.

Vendosni objektiva që janë sfiduese, por të arritshme. Duke bërë këtë, keni më shumë gjasa të arrini sukses dhe të shmangni zhgënjimin.

Mos harroni, dështimi nuk është fundi; është vetëm një hap në rrugën drejt suksesit. Ndërsa shpresa mund të jetë një motivues i fuqishëm, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për anën e errët të shpresës. Shpresa e tepërt mund të çojë në vetëkënaqësi, duke penguar përfundimisht përparimin tuaj.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.