A e dini se çfarë do të thotë Wi-Fi?

Ne jetojmë në një botë të shkurtesave dhe shkurtesave, veçanërisht në botën e teknologjisë – iOS, LiDAR, GPS… këto janë të gjitha terma që i hasim pothuajse çdo ditë.
Është logjike që pas këtyre shkurtesave fshihen fraza kuptimplote, p.sh. GPS është “Global Positioning System” etj. Megjithatë, një shkurtim në veçanti spikat këtu, dhe ndoshta nuk do të thotë atë që mendoni – është Wi-Fi.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Pavarësisht nëse e shqiptoni me ose pa vizë, Wi-Fi (ose WiFi), me siguri do të mendoni se do të thotë diçka “wireless”, veçanërisht pasi është një besim i zakonshëm që Wi-Fi do të thotë “Fidelity Wireless”.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Gjithçka mund të ketë kuptim – përveçse gjërat nuk janë ashtu siç duken.

19 vjet më parë, pra në vitin 2005, shkrimtari dhe gazetari Cory Doctorow publikoi një intervistë në blogun e tij me Phil Belanger, një nga themeluesit e Wi-Fi Alliance, një organizatë që miraton produktet Wi-Fi.

Belanger më pas zbuloi se Wi-Fi në të vërtetë do të thoshte – absolutisht asgjë.

“Ne kishim nevojë për diçka më bindëse se sekuenca e drejtpërdrejtë IEEE 802.11b.” Ne punësuam një agjenci marketingu, ata dolën me dhjetë akronime dhe ne zgjodhëm këtë. “Slogani ‘Wireless Fidelity Standard’ erdhi më vonë,” tha Belanger.

Ai gjithashtu zbuloi se disa nga kolegët e tij ishin “të frikësuar” sepse nuk e kuptonin emrin apo të gjithë historinë e marketingut. Ata kishin nevojë për një shpjegim, ndaj dolën me “Wireless Fidelity” dhe kështu lindi “miti”.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.