10 sëmundjet e mundshme që vajzat trashëgojnë nga nënat e tyre

Gjenet tona përcaktojnë jo vetëm pamjen dhe tiparet e karakterit, por edhe dobësitë e trupit, pra ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve të caktuara.

Në këtë tekst do të ndajmë një listë të sëmundjeve që fëmijët femra mund të trashëgojnë nga nënat e tyre.
Shkenca ka përcaktuar se shumica e këtyre sëmundjeve trashëgohen përmes linjës femërore:

Osteoporoza

Në këtë sëmundje kockore, e cila i bën ato të brishta dhe të brishta, dhe përndryshe është tipike për popullatën femërore, faktori trashëgues përmendet si kyç. Osteoporoza zakonisht shfaqet pas menopauzës, kur kockat humbasin kalciumin.

Gjëja më e rëndësishme për të punuar është parandalimi – merrni sa më shumë kalcium, por dijeni se ai absorbohet në mënyrë adekuate vetëm kur kombinohet me vitaminën D.

Artriti reumatik

Megjithëse shkaku i kësaj sëmundjeje, e cila përkufizohet si autoimune, ende nuk është përcaktuar saktësisht, mendohet se është një kombinim i faktorëve trashëgues dhe mjedisit.

Plakja e parakohshme

Shkencëtarët kanë zbuluar një sërë gjenesh që janë përgjegjëse për sa kohë arrijmë të ruajmë rininë. Ato përcillen brez pas brezi përmes linjës së nënës. Ekziston mundësia e trashëgimit të ADN-së së dëmtuar, e cila do të përshpejtojë procesin e plakjes.

Depresioni

Mbi 300 milionë njerëz vuajnë nga depresioni çdo vit, dhe është vërtetuar se gratë janë veçanërisht të prirura ndaj kësaj gjendje mendore, e cila përfshin depresionin pas lindjes. Shkenca ka zbuluar gjithashtu se një nga faktorët që kontribuon në zhvillimin e depresionit është prania e gjenit Slc6a15, i cili është i trashëguar natyrshëm.

Sigurisht, depresioni është një gjendje e shërueshme, por është gjithmonë e rëndësishme të kërkoni ndihmë profesionale.

Glaukoma

Glaukoma është shumë më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt dhe mutacionet gjenetike që shkaktojnë këtë sëmundje janë të trashëguara.

Sëmundjet kardiovaskulare

Ruajtja e yndyrës në popullatën femërore përcaktohet gjenetikisht dhe nëse është tipike për rripin e barkut, nënkupton edhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës, pra dyfishohet.

Migrenë

Gratë vuajnë nga migrena 3 herë më shumë se burrat, dhe gjithashtu është vërejtur se predispozicioni për dhimbje koke kaq të forta shpesh është i predispozuar gjenetikisht.

Pagjumësia

Shkencëtarët kanë zbuluar se ky lloj çrregullimi kronik i gjumit ndikohet jo vetëm nga faktorët psikogjenë, stresi etj., por edhe nga gjenet që trashëgojmë përmes linjës femërore. Sapo përmendëm se ekziston një lidhje gjenetike në sëmundje si depresioni dhe kjo vlen edhe për çrregullimet e ankthit, neurozat.

Sëmundja e Alzheimerit

Kjo ishte një formë e demencës që është gjithashtu më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat. Faktorët gjenetikë janë gjithashtu të rëndësishëm dhe mënyra e jetesës mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes Alzheimer.

Është e nevojshme të eliminohen yndyrnat dhe sheqernat e këqija nga dieta, të kontrollohet kolesteroli dhe presioni i gjakut, të merreni me aktivitet fizik sepse rrit rrjedhjen e oksigjenit në organizëm.

Kanceri i gjirit dhe vezoreve

Ndoshta rasti më i famshëm në botë lidhur me këtë temë është lëvizja e aktores hollivudiane Angelina Jolie, e cila disa vite më parë bëri mastektominë dhe më pas heqjen e vezoreve, pasi u konstatua se kishte një mutacion në gjenin përgjegjës. për këto sëmundje, nga të cilat i vdiq nëna ajo dhe gjyshja.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.