1 Prilli është nesër kështu që mendoni për një rrenë të lezetshme

Megjithëse 1 Prilli ose siç të gjithë e njihni – Dita e Rrenave, është festuar për disa shekuj me kultura të ndryshme, origjina e saj mbetet një mister, transmeton Klan Kosova.

Disa historianë thonë se ‘dita e gënjeshtrave’ daton që nga 1582, kur Franca kaloi nga kalendari Julian në kalendarin Gregorian, siç kërkohej në vitin 1563.

Njerëzit të cilët ishin të ngadalshëm të kuptonin ose thjesht nuk arritën të besonin se fillimi i vitit të ri ishte zhvendosur në 1 janar dhe vazhdoi të festohej deri në mars deri më 1 prill, u shndërrua në shaka.

Historianët lidhën këtë ditë edhe me festivale të tilla si Hilaria, e cila u festua në Romën e lashtë në fund të marsit dhe përfshinte njerëz të veshur çuditshëm.

Ka gjithashtu spekulime se 1 prilli është lidhur me pranverën ose ditën e parë të pranverës në hemisferën veriore, kur nëna natyrë mashtroi njerëzit me një ndryshim të motit të paparashikueshëm.

1 prilli, u përhap në të gjithë Britaninë e Madhe gjatë shekullit të 18-të. Në Skoci, tradita u bë një ngjarje dy-ditore. Në kohët moderne, njerëzit kanë formuar shaka në këtë ditë.

Gazetat, radiot dhe stacionet televizive e faqe interneti, kanë marrë pjesë në këtë traditë për të raportuar pretendime imagjinare që kanë mashtruar audiencën e tyre.

Kjo ditë, festohet edhe në Kosovë.

Përveç njerëzve që krijojnë shaka prej më të ndryshmeve për t’i mashtruar familjarët apo miqtë, njësoj kanë bërë edhe disa nga mediat e shkruara.

Share

About Us

Follow Us

Copyright 2023. All Rights Reserved.