PORTAL INFORMATIV CONTACT MARKETING
Grubi bllokon amandamentet e VMROsë dhe Besës për ligjin për gjuhën shqipe
Posted date: 13.12.2017
Kryetari i Komisionit për Çështje Evropiane në Kuvendin e Maqedonisë, deputeti i BDI-së Artan Grubi, ka thirrur sot vazhdimin e parë të seancës së gjashtë të komisionit për ta përfunduar leximin e dytë të Ligjit për përdorimin e gjuhëve. 

Debati në këtë komision zgjat tre ditë pune, ndërsa sot përfundoi dita e dytë dhe mbetet vetëm edhe një ditë pune për ta përfunduar shqyrtimin e amandamenteve. Pasi që në ditën e parë të debatit mungonte përfaqësuesi i autorizuar i propozuesit të ligjit, Ministri dhe zëvendës ministri i drejtësisë, Deputeti Grubi thirri pauzë të seancës gjersa të krijohen kushte për zhvillim të punës në përputhje me rregulloren. Kjo u interpretua si skenar i parapregaditur i Grubit duke shfrytëzuar rregulloren e Kuvendit

Sot në seancë është paraqitur Ministri i Drejtësisë Bilen Saliu me ç’rast ka filluar shqyrtimi i 90 amandamenteve të propozuara nga VMRO DPMNE, Besa dhe LSDM për ta ndryshuar propozim tekstin e ligjit për për përdorimin e gjuhëve me të cilin barazohet përdorimi i gjuhës shqipe me atë maqedonase në institucionet e pushtetit qëndror. 

Por, Deputeti Grubi me sa duket ka vendosur që mos të lejojë asnjë ndryshim të ligjit për gjuhën shqipe duke bllokuar amandamentet e VMRO DPMNE-së dhe partisë Besa në seancën e sotme nëpërmjet të debatit të pafund dhe të stërzgjatur për amandamentin e parë duke shterur në këtë mënyrë tre ditët e parapara me rregullore për diskutim mbi amandamentet dhe duke pamundësuar ndryshimin e ligjit. 

Sfida e deputetëve të BDI në komision do të jetë mbrojtja e formës autentike të propozim ligjit dhe mos lejimin e ndryshimit të tij nëpërmjet të 91 amandamenteve të propozuara nga ana e VMRO DPMNE, LSDM dhe Besa.

Leximi i parë i Propozim-ligjit për përdorimin e gjuhëve përfundoi në mes të nëntorit nëpërmjet të miratimit të nevojës për miratimin e këtij ligji në Seancën nr. 15 të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë.
Chat Conversation End
Type a message...